Ministarstvo rada pokrenulo projekt za zapošljavanje tri tisuće žena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ministarstvo rada pokrenulo je projekt kojim bi zaposlilo tri tisuće žena u području brige i skrbi za starije osobe. Tako će sljedećih 30 mjeseci, zavodi za zapošljavanje predlagati žene koje ulaze u tu ciljnu skupinu, pišu Vijesti.hr

U ukupnom broju nezaposlenih u Hrvatskoj, žene čine čak 58 posto. Među njima je i Zorica Karjanović iz Osijeka koja često dolazi u Zavod za zapošljavanje kako bi vidjela koji se poslovi nude.

– Nalazim se dugo na zavodu za zapošljavanje i povremeno su mi nalzili poslove, pa sam odradila ali to je sve bilo privremeno. Sada županija financira prekvalifikaciju, znači ja idem u prekvalifikaciju za njegovateljicu, objašnjava Zorica.

A ta bi joj prekvalifikacija itekako mogla pomoći jer Ministarstvo je krenulo s projektom ‘Zaželi’ koji će smanjiti upravo taj trend nezaposlenosti žena i osigurali. 400 milijuna kuna za zapošljavanje 3 tisuće žena koje će pomagati 12 tisuća starijih kućanstava u Republici Hrvatskoj, tvrdi Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Ciljana skupina su žene iznad pedesete godine života, a preduvjet bez kojega se ne može je prijava na Zavodu za zapošljavanje koji potom rade seleciju, I tada se kreće s poslom.

– Posao žene izgledat će tako će ona u stvari pomagati starijima i nemoćnima upravo u njihovom domu. Ne u domovima za umirovljenike već u domu, smatra državna tajnica Majda Burić.

U projekt se Krenulo iz Slavonije. Nije tajna, iz tog dijela Hrvatske, ljudi najviše odlaze upravo zbog potrage za poslom. Pa je i simpatična Zorica s početka priče uvjerena da više neće morati na Zavod za zapošljavanje.

– Mislim da je to posao koji jedino mogu naći posšto su druge firme zatvorene, znači to je posao budućnosti, tvrdi Zorica.

Plaća bi trebala biti oko 3000 kuna, plaćeni su putni troškovi, a onim ženama koje izraze želju, kao prijevozno sredstvo, osigurat će se – bicikl.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: