Više

  Prototip iz Iskra brodogradilišta već traže iz inozemstva

  Ministar Vili Beroš u Šibeniku preuzeo prvu od šest naručenih brodica za hitnu pomoć

   

  Dušan Šešok, vlasnik Iskra brodogradilišta Šibenik uručio je danas ministru zdravstva Viliju Berošu ključeve brodice SAR 1, prve od šest brodica namijenjene hitnoj medicinskoj intervenciji na moru i na otocima koje grade u tom brodogradilištu.

  – Za nas je ovo velika svečanost jer isporučujemo prvu od šest brodica iz projekta za uspostavu hitne pomorske medicinske službe. Otprilike godinu dana od polaganja kobilice prototip je izgrađen u skladu sa svim tehničko-taktičkim zahtjevima, prošao sva je zahtjevna ispitivanja i danas je tu kako bi ga predali Ministarstvu zdravstva – Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta.

  Aleš Ekar, direktor Iskra brodogradilišta naglasio je kako je ovaj brod namijenjen za spašavanje u najtežim uvjetima

  – Kada se trajektne linije zaustave, kada helikopteri ne mogu letjeti, posade SAR brodova idu na otoke i na otvoreno more spašavati ljude kojima je to potrebno. Te posade trebaju imati brodove koji mogu ploviti u najtežim morima. Brod je projektiran za stanje mora ‘šest’, ima najsuvremenije motore od preko tisuću konja. S tim brodom možemo postići brzinu preko 40 čvorova, a napravili smo puno testova tako da su posade u njima stvarno sigurne. Imat će vrhunski proizvod s kojim će moći kvalitetno obavljati svoje zadatke – rekao je Aleš Ekar, direktor Iskra brodogradilišta.

  Na projektu su znanje i iskustvo udružili svi suradnici Iskra brodogradilišta Šibenik tako da je on u konačnici hrvatski proizvod s kojim se možemo ponositi.

  – Sva znanost koja se okupila od projektiranja do izgradnje ovog broda omogućava nam da ovaj brod možemo ponuditi i drugim tržištima. Ova platforma može se koristiti, ne samo za SAR brodove, nego i za vatrogasne, za patrolne službe i za prijevoz putnika na naftne platforme – istaknuo je Ekar.

  Ideja o izgradnji i uspostavi brodske hitne medicinske pomoći stara je nekoliko godina i trebalo je vremena kako bi se osmislio cijeli sustav i pokrenula realizacija.

  – Ovaj brod je jednako opremljen kao i moderna mala intenzivna terapija. Ima respirator, defibrilator, aspirator i sve ono što je potrebno kako bi kvalitetno tijekom transporta zbrinjavali ozlijeđenu ili oboljelu osobu. To je za hitnu medicinu veliki iskorak, kao što će i sljedeći brodovi za šest naših luka zaokružiti taj dio priče. Ono što me i dalje veseli je upravo objavljeni međunarodni natječaj za hitnu helikoptersku medicinsku službu čime ćemo zaokružiti ovu važnu priču zbrinjavanja hitnih pacijenata kopnom, morem i zrakom i uvrstiti se u ‘zlatni sat’ spašavanja – najavila je Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

  Zadovoljan što je Vlada Republike Hrvatske išla u projekt koji će podići razinu sigurnosti na moru i otocima, Dušan Šešok, vlasnik Iskra Grupe, zahvalio je svojim radnicima na izvanredno odrađenom poslu.

  – Iskra je u Šibeniku dugoročno. Do sada smo uložili 20 milijuna eura, a nastojat ćemo uložiti još 35 do 40 milijuna eura u sljedećim godinama kako bi ovo brodogradilište postalo primjer brodogradnje kakva bi trebala biti u Hrvatskoj. Hrvatska se nikako ne smije odreći brodogradnje u kojoj je stoljećima imala veliki utjecaj na brodogradnju u cijelom Sredozemlju. Na temelju ovoga projekta već smo dobili u susjednoj državi sličan projekt, a to znači da smo ovim brodom dobili prekrasnu referencu – naglasio je Dušan Šešok.

  Hrvatska će uskoro iz Iskra brodogradilišta u Šibeniku dobiti još pet ugovorenih identičnih brodica za hitnu medicinsku pomoć na moru. Riječ je o brodicama dugim 15 metara koje u roku od pet minuta mogu postići brzinu od 35 čvorova.

  – Takve brodice su iznimno bitne i rezultat su studije koja je definirala da je za Hrvatsku potrebno izgraditi upravo šest ovakvih brodica u matičnim lukama Malog Lošinja, Raba, Zadra, Šibenika, Supetra i Dubrovnika. Ovaj prvi brod bit će primopredan u petak u Dubrovniku. Kompletna investicija je oko 10,1 milijun eura, a projekt sufinanciraju Europska unija i državni proračun. Medicinske timove na brodovima osigurat će županijski Zavodi za hitnu medicinu, posade Lučke kapetanije, a u okviru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture bit će osigurani vezovi i održavanje – pojasnio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

  Ministar je naglasio i kako je do 2027. godine za hitnu medicinu predviđeno 71 specijalizacija, ali i dodatne edukacije sestrinskog kadra i tehničara u djelatnosti hitne medicinske službe.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Hrvatska osvojila turnir ‘Sjećanje na Dražena’, Šarinovi momci...

  Hrvatska U20 reprezentacija pobjednik je turnira 'Sjećanje na Dražena' koji se protekla tri dana igrao na Baldekinu. Izabranici Jeronima Šarina u tri su utakmice...

  Braća Silov nastupila na posljednjem ovosezonskom GP mitingu,...

  U Zagrebu je proteklog vikenda održan Plivački miting 'Žabac', šesti ujedno i posljednji iz ovosezonske serije kadetskih Grand Prix natjecanja. Natjecalo se preko 300...

  Gradonačelnik Burić primio delegaciju MUP-a Sjeverne Makedonije

  Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije (RSM)  Muamet Ređepi i pomoćnik direktora Sektora uniformirane policije RSM Šefik Bajrami sastali su se danas sa...

  NAJNOVIJE

  Hrvatska osvojila turnir ‘Sjećanje na Dražena’, Šarinovi momci svladali i Kanađane

  Hrvatska U20 reprezentacija pobjednik je turnira 'Sjećanje na Dražena' koji se protekla tri dana igrao na Baldekinu. Izabranici Jeronima Šarina u tri su utakmice...

  Braća Silov nastupila na posljednjem ovosezonskom GP mitingu, Josip doplivao do tri medalje

  U Zagrebu je proteklog vikenda održan Plivački miting 'Žabac', šesti ujedno i posljednji iz ovosezonske serije kadetskih Grand Prix natjecanja. Natjecalo se preko 300...

  Gradonačelnik Burić primio delegaciju MUP-a Sjeverne Makedonije

  Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije (RSM)  Muamet Ređepi i pomoćnik direktora Sektora uniformirane policije RSM Šefik Bajrami sastali su se danas sa...