Iz Hrvatske meteorske mreže imaju poruku i za eventualne očevice

Meteorit pao na područje šibenskog zaleđa, kreće velika potragaFoto: Ilustracija/pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hrvatska meteorska mreža krajem veljače ove godine snimila je pad meteora na području Dalmacije, točnije šibenskog zaleđa. Ovaj događaj snimile su četiri kamere koje su dio sustava više od 30 kamera Hrvatske meteorske mreže.

Prilično je izvjesno da je meteor ‘preživio’ pad kroz atmosferu, pa Hrvatska meteorska mreža organizira potragu za meteoritom, piše Dalmacija Danas.

Kako su  pojasnili u HMM-u, potrebna je što brža potraga za ostatkom ovog tijela iz svemira jer na njega jako utječu naše atmosferske prilike, prvenstveno vlaga i oborine. Nakon pronalaska meteorita najbolje ga je sačuvati u vakuumu, odnosno u uvjetima koji neće puno utjecati na njega.

– Izgaranje meteora počne na oko 140 kilometara visine, a do 40 kilometara visine on najčešće ili izgori ili se ‘ugasi’. Ako nije u potpunosti izgorio ili se nije potpuno raspao, događa se ‘tamni let’. Tada su nam jako bitni visinski vjetrovi čije su vrijednosti poznate visinskim meteorološkim mjerenjima. Sve to utječe na putanju, a mi prilično precizno možemo odrediti gdje je meteorit pao – pojašnjavaju nam u Hrvatskoj meteorskoj mreži.

– Što se tiče područja gdje pao meteorit u Dalmaciji, suzili smo područje mogućeg pada na 150 metara širine i 2 kilometra dužine. Pronalazak meteorita uvijek je koristan, osobito za znanost. Meteoriti, ovisno o svom sastavu, vrijede više ili manje na tržištu, no od velike su važnosti za astronome. Tako doznajemo mnogo podataka u Sunčevom sustavu – kažu u HMM-u.

Hrvatski astronomi imaju poruku za eventualne očevice pada meteorita ili za one koji ga pronađu.

– Ako netko pronađe meteorit, imamo molbu da ga fotografira i pošalje nam snimke na info@sci.hr – bili bismo jako zahvalni – naglasili su.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.