Ispunite kratku anketu

Marko Jelić: ‘Javni prijevoz unutar županije je nedovoljan i jedan je od uzroka depopulacije’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U okviru izrade projekta ‘Procjena prijevoznog potencijala javnog linijskog prijevoza putnika na području Šibensko-kninske županije’ iz županijske uprave pozivaju žitelje županije da ispune kratku anketu o javnom autobusnom prijevozu putnika na području naše županije.

Procjena prijevoznog potencijala je dio cjelovite analize županijskog prijevoza putnika koju provodi Šibensko-kninska županija.

– Jako nam je važno da se građani, a pogotovo jedinice lokalne samouprave, jasno definiraju jer je jasno svima, a čuli ste i iz mojih izjava, da se ova depopulacija određenih prostora dogodila i iz razloga što neke sredine nisu bile prometno povezane javnim prijevozom. Nama je u interesu da što prije i što kvalitetnije pokrijemo javnim linijskim prijevozom sve dijelove županije i da građanima bude olakšan život – kaže župan Marko Jelić.

Dosad je napravljena detaljna analiza postojeće ponude županijskog prijevoza putnika na području županije, odnosno županijskih linija i njihovog voznog reda te je u tijeku procjena prijevoznog potencijala, konkretno broja putnika.

– Za sve to su nam na raspolaganju europski novci preko Ministarstva prometa uz sufinanciranje iz županijskog proračuna od oko 15 posto. U slučaju naše županije, po našim izračunima, radi se o 21 milijun kuna godišnje dodatnih sredstava.

U posljednjoj fazi cjelovite analize bit će definirana optimalna mreža županijskih linija kao i sam model poslovanja županijskog prijevoza putnika. Osnovna svrha ove cjelovite analize je unaprjeđenje javnog prijevoza putnika na području Šibensko-kninske županije s ciljem poboljšanja pristupačnosti za sve bez obzira na prihod i društveni status, a samim time i povećanje kvalitete života stanovnika i posjetitelja naše županije. Sadašnje stanje javnog linijskog prometa putnika unutar županije i sam župan Jelić ocjenjuje nedovoljnim.

– Uz stanje cestovne povezanosti, kojim također nismo zadovoljni, jasno je svima da na ovakav način ne možemo funkcionirati i da građani koji nemaju vlastiti prijevoz ili su u nemogućnost putovati zbog nekih drugih razloga, imaju ozbiljni problem da bi došli iz nekog dijela županije u centar županije ili do nekih usluga u drugom dijelu županije poput bolnica, domova zdravlja, škola, sudova i drugih institucija – napominje Jelić.

Jelić vjeruje da će biti moguće pronaći zadovoljavajuće rješenje, ali sumnja da bi to bilo osnivanje javne tvrtke za prijevoz putnika jer su investicije tu jako velike.

– Postoje pravila i standardi koje morate kao prijevoznik zadovoljiti. Jedan autobus, potpuno opremljen, koji zadovoljava i ekološke norme i sve ostalo, vrijedan je od milijun do dva milijuna kuna, pa izračunajte. Dao sam, međutim, i tu mogućnost na provjeru. Razmatramo sve opcije, ali još nemamo konkretan izračun. Očekujem da bi do kraja veljače, možda i malo kasnije, mogli imati sve informacije koje su nam potrebne – najavljuje župan Jelić.

Anketu koja bi trebala pomoći u uspostavi kvalitetnijeg javnog prijevoza putnika unutar granica naše županije možete ispuniti na ovom LINKU.


Pratite nas i na društvenim mrežama: