Obišao ih župan Goran Pauk

Mario, Ivana i Mateo mladi su poljoprivrednici koji su odlučili svoj život graditi na djedovini

Župan Goran Pauk, sa suradnicama, posjetio je danas tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojih su vlasnici mladi poljoprivrednici, korisnici županijskog Programa razvoja poljoprivrede, te im uručio ugovore o subvencioniranju.

Župan je najprije obišao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marija Barišića u Ružiću, mladog poljoprivrednika, uzgajivača rezanih gerbera, koji je 2016. godine preuzeo gospodarstvo od oca. Obitelj Barišić se do prije nekoliko godina bavila proizvodnjom voća, povrća i smilja. Zbog otežanog plasmana smilja na tržište, svoje su znanje i resurse uložili u profitabilniju granu poljoprivrede – cvjećarstvo, te su trenutno jedini proizvođači rezanog cvijeća u županiji. U podizanje nasada i opremu plastenika uložili su preko 100.000,00 kn  vlastitih sredstava, a Šibensko-kninska županija subvencionirala ih je u iznosu od 30.000,00 kuna.

Na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu  u Umljanovićima, mlada novopečena poljoprivrednica Ivana Mešin bavi se uzgojem muznih krava i proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda. Ova majka dvije djevojčice prošle je godine napustila siguran posao u trgovini i s jednom kravom u vlasništvu hrabro se odlučila za poljoprivredu kao osnovnu djelatnost.  Šibensko-kninska županija je podržala ju je i sufinancirala izgradnju štale u kojoj je trenutno šest krava, a s 11.100 kuna Županija ove godine Ivani Mešin sufinancira kupnju još dvije krave i opreme za mužnju.

Dvadesetčetverogodišnji Mateo Begonja ove je godine registrirao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo specijalizirano za proizvodnju goveđeg mesa. Kreditnim zaduženjem ovaj je mladi poljoprivrednik kupio šest  junica i jednog bika pasmine Salers koja ima odlične tovne osobine i koja je idealna za uzgoj na našem području. Županija je s 30.000 kuna sufinancirala kupnju dodatnih grla  te je na farmi iznad Sedramića na Moseću  trenutno 11 junica i jedan bik, te pet grla mliječnih krava.

– Prepoznali ste poljoprivredu kao svoj put samozapošljavanja i ostali na djedovini sa svojom djecom, zato mi je iznimno drago što ovim poticajem možemo pomoći u realizaciji vaših planiranih aktivnosti. Ovo što radite sjajan je pozitivan primjer svima – kazao je župan Pauk i poželio im uspjeh u daljnjem radu.

Šibensko-kninska županija ove je godine za provođenje Programa razvoja poljoprivrede u proračunu osigurala iznos od 1.540.000 kuna isključivo za sufinanciranje aktivnosti i projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i trgovačkih društava registriranih za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

Na raspisani Javni poziv ove je godine pristiglo 128 zahtjeva. Do sada ih je obrađeno 79, od kojih  je 75 zahtjeva odobreno i za njih je izdvojeno 793.147,50 kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.