Mali dioničari JABA-e žele sankcije za kriminal ‘bijelih ovratnika’ u kojem su ostali bez imovine

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mali dioničari Jadranske banke, okupljeni u udrugu ‘Sinergija’, ne mire se sa činjenicom da su u sanaciji te banke ostali bez dionica pa pripremaju sudske tužbe. Smatraju da to nije bilo neminovno već da su do toga doveli oni koji su nesavjesno pa i nezakonito, vođeni partikularnim interesima, upravljali bankom.

– Uništili su našu imovinu, a nisu nam dali ni prilike, što je protuzakonito, da utječemo na drukčiji ishod. Mi smo izvukli ‘najdeblji kraj’ jer su se takozvani veliki dioničari na vrijeme snašli i izvukli najveći dio svog novca. Nedavna uhićenja članova bivše uprave JABA-e i jednog klijenta s problematičnim plasmanima samo je vrh ledenog brijega, a javno izražavamo bojazan da bi na tomu sve moglo i ostati te da se nadležne institucije neće potruditi proniknuti u uzroke propasti ove banke i kazniti krivce koji su do toga doveli, pišu mali dioničari JABA-e.

Iz udruge ‘Sinergija’ napominju da kada se pogleda popis i imena malih dioničara vidljivo je kako je među njima veliki broj zaposlenika banke te srednjih i malih poduzetnika koji su, kupujući dionice i izdvajajući za njih ne baš male sume novca, mislili da pomažu njezinom oporavku.

jadranska banka1

– Vjerovali smo u tom trenutku onima koji su upravljali Jadranskom bankom, a na kraju je ispalo da su nas  izigrali i omalovažili. Pozivamo se na Zakon o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava koji kaže da dioničari institucije u sanaciji prvi snose gubitke, ali isto tako i da fizičke i pravne osobe koje su odgovorne za propast institucije snose odgovornost u skladu s odredbama važećih propisa iz područja građanskog ili kaznenog prava. Smatramo da je u ovom slučaju riječ o, kako to možemo nazvati, kriminalitetu ‘bijelog ovratnika’. Naime, kaznena djela na koja sumnjamo počinile su osobe visokog društvenog statusa u okviru svoje profesionalne djelatnosti, ‘bijeli ovratnici’, a njihovo kriminalno ponašanje teško je prepoznati jer je riječ o počiniteljima nenasilnih kriminalnih djela u čemu posljedice postaju očite tek nakon dužeg razdoblja, navodi u priopćenju Slaven Cukrov, zamjenik predsjednika udruge ‘Sinergija’.

Mali dioničari podsjećaju kako su se posljednje dvije godine obraćala i onima koji su upravljali bankom i DAB-u tražeći određene dokumente i informacije, ali nikad nisu dobili odgovor. Upozoravaju i na način na koji je 2008. godine dokapitalizirana Jadranska banka tvrdeći da je to bila smišljena operacija kojom je tadašnji upravljački sloj na čelu s Ivom Šinkom želio imati kontrolu nad dokapitalizacijom pa je birao povjerljive ljude, poduzetnike koji će u tomu sudjelovati nudeći im povoljne kredite za kupnju dionica.

– Ono što je u toj dokapitalizaciji bilo krivo, što se kasnije i pokazalo je to, što su to uglavnom bili poduzetnici koji su i bez toga bili prezaduženi, a ne oni koji imaju stabilno poslovanje i ‘zdravi’ kapital,a dokapitalizacija je bila nezakonita i zbog toga što su se ‘zaigrali’ pa su znatno premašili nominalni iznos koji je bio dopušten. Tvrtke nekih malih dioničara koji su na takav način dobili kredite danas su u stečaju i prijeti im oduzimanje sve imovine, stoji u priopćenju bivših malih dioničara JABA-e.

Podsjećaju i na to da je tijekom 2014. godine bila druga dokapitalizacija banke kojom je banka dobila šansu da se oporavi jer je u nju stigao ‘zdravi kapital’ i kada su dionice kupile velike tvrtke poput Importanne, Alfe, Vodovoda i odvodnje, ali i 120 malih dioničara, građana i zaposlenika banke koji su vjerovali u njezin oporavak i svi su oni ostali bez svega što su uložili. Mali dioničari JABA-e žele raščistiti i to zbog čeka u 2015. godini tadašnja uprava nije ispunila svoju zakonsku obvezu i sazvala Glavnu skupštinu dioničara.

– Time nam je onemogućeno da donesemo bitne odluke o sudbini naše imovine što dionice predstavljaju. To smatramo prijelomnim trenutkom i zbog toga netko mora odgovarati. Na kraju postavljamo i pitanje o tomu po kojim je kriterijima Sanacijska uprava Jadranske banke otpisivala kredite dužnicima i zbog čega je i po čijem nalogu u tomu selektivno pristupala. Tražimo da se u tomu svi klijenti banke izjednače i da se svima otpišu krediti po istom modelu po kojem su se otpisali očito povlaštenim dužnicima. Ne želimo mirno prihvatiti činjenicu da smo krivnjom drugim ostali bez naše imovine i da nam je bilo čak i oduzeto pravo da sami o njoj odlučujemo, zaključuju priopćenje članovi udruge ‘Sinergija’.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.