Malenica najavio prve poteze: ‘Smanjit ću birokraciju jer oduzima vrijeme i novac’Foto: arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dekanu Veleučilišta u Šibeniku, obiteljskom čovjeku i ocu dvoje djece Ivanu Malenici ponuda da postane novi ministar uprave nakon odlaska Lovre Kuščevića s tog mjesta od premijera je stigla u četvrtak. Tada je prvi put o toj opciji, kaže, ozbiljno razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem i odmah je pristao. To je velika čast, ali i izazov, kazao je za Večernji list.

Iako ga je poziv iznenadio, zapravo je, s obzirom na cijeli njegov put i karijeru, takav izbor vrlo logičan. Osim što je dekan Veleučilišta u Šibeniku, Malenica je ujedno i predsjednik Odbora za upravu HDZ-a, ali i član Savjeta za razvoj javne uprave koji je aktivno radio i na pripajanju državne uprave županijama. Je li bio prvi i jedini izbor premijera Plenkovića za nasljednika Lovre Kuščevića, ne zna niti je to, kaže, pitao premijera Plenkovića.

Iako još nije potvrđen za ministra, što se očekuje idući tjedan kada bi prvo trebalo biti njegovo predstavljanje na Odboru za statut, Poslovnik i politički sustav, a nakon toga ide glasanje na sjednici Sabora, Malenici je već stigla i čestitka bivšeg ministra Lovre Kuščevića. Doduše preko SMS-a, a idućih dana, nakon što bude potvrđen za ministra i kada bude i primopredaja resora, Malenica planira obaviti i razgovor s bivšim ministrom i upoznati se sa svim započetim projektima u resoru uprave.

– Ima dosta otvorenih pitanja na kojima je Ministarstvo uprave već radilo, od Zakona o ustanovama, Zakona o agencijama, digitalizaciji javne uprave. To su sve bitne i važne stvari. Tu su i Zakon o referendumu i Zakon o sprečavanju sukoba interesa, ali u ovom trenutku ne znam u kojoj su fazi. Moram prvo snimiti situaciju, upoznati se sa svime. Ako budem imenovan, to mi je plan sve do rujna obaviti i na jesen krenuti rješavati sve te stvari – kaže vjerojatni budući ministar.

Ključni cilj i ideja mu je, kaže, da javna uprava bude ono što bi i trebala biti, a to je servis građanima. I da svi oni koji rade u toj javnoj upravi ne budu stigmatizirani, piše Večernji.

– Ako budem izabran za ministra, radit ću sve da javna uprava zaista funkcionira i da građani u što kraćem roku i sa što manje troškova ostvare svoje interese sukladno zakonu. A to znači da ću ići prema tome da se smanji sva nepotrebna birokracija i tu će nam predstavnici poslodavaca i drugih interesnih skupina biti od velike koristi.

Projekti Veleučilišta 

– Nadamo se da ćemo u tom roku uspjeti završiti većinu toga – kazao je Malenica koji je uoči razgovora, obavio i sjednicu Upravnog vijeća Veleučilišta u Šibeniku na kojemu je dekan. Tko će mu biti zamjena, u ovom trenutku ne zna, ali na Veleučilištu ima jako puno, kaže, kvalitetnih ljudi i stručnjaka koji bez problema mogu nastaviti obavljati njegov posao i dovršiti započete projekte.

– U ovom trenutku Veleučilište je nosilac preko 100 milijuna kuna projekata, od studentskog doma, nadogradnje zgrade do brojnih malih projekata – kaže Malenica.


Pratite nas i na društvenim mrežama: