Lećevica ide na popravni! Ministar Slaven Dobrović za očuvanje netaknute prirode

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije u Lećevici ne spašava situaciju na Karepovcu i sanacija tog odlagališta mora ići pod hitno. Centar u Lećevici je po kapacitetima već smanjen u odnosu na planirani prije nekoliko godina, međutim, sada je aktualno pitanje lokacije budući da ranije zoniranje nije provedeno u skladu s pravilnikom, odnosno mora biti provedeno u vrijeme visokih podzemnih voda kako bi se ispravno ustanovila zona sanitarne zaštite. To je nužan preduvjet da bi se uopće nastavilo s procedurom izgradnje centra u Lećevici, kazao je Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike nakon skoro dvosatnog sastanka u Šibeniku o temi koja već 15 godina potiče otpor javnosti, posebno u Zagori.

Sastanak je organiziran na inicijativu premijera Andreja Plenkovića, koji je bio na prvom dijelu sastanka, a zbog dogovorenih obveza potom otišao u Zadar. Znakovito je da su sastanak odmah nakon premijera napustili i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije. Premijer se, kako je pojasnio ministar Dobrović, htio upoznati s prijeporima koji postoje oko lokacije Centra za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije u Lećevici pa su na sastanku, uz ministre Dobrovića i Lovru Kuščevića, bili župani Goran Pauk i Zlatko Ževrnja sa suradnicima te predstavnici Općine Unešić.

hdz plenkovic potpisivanje 100217 3

– U svakom slučaju treba uvažiti prigovore iz Šibensko-kninske županije uz činjenicu da su Bikarac i Lećevica neobično geografski bliski, na udaljenosti manjoj od 30 kilometara. Prerano je za konačnu odluku, ali smo došli u fazu argumentirane rasprave, kazao je ministar Dobrović.

Tek nakon inzistiranja novinara da kaže koji su sljedeći koraci po pitanju Lećevice ministar je bio konkretan.

– Ponovno će se provesti vodoistražni radovi zoniranja i za to moramo pričekati visoke vode. Proučio sam nalaze stručnjaka o povezanosti kraških pukotina s vodotocima i izvorištima pitke vode i postoji bojazan da u dosadašnjoj proceduri ti nalazi nisu u dovoljnoj mjeri uzeti u obzir. Moje je mišljenje da u Hrvatskoj moramo i te kako brinuti o tome kako i gdje smjestiti ovakve uređaje. Možda netaknuta priroda, ljuti krš, dakle područje gdje možemo proizvoditi zdravu hranu i koju su naši europski susjedi spremni platiti po visokoj cijeni, možda to nije najbolja pozicija budući da će se greške u ovoj fazi plaćati kroz dugi niz godina, kazao je ministar Dobrović, a na ove njegove riječi s odobravanjem su, vidno zadovoljni, klimali glavom predstavnici Općine Unešić.

hdz plenkovic slaven dobrovic potpisivanje 100217

Što se tiče stava Šibensko-kninske županije o Lećevici, protivljenje je jasno izraženo kroz zaključke županijske Skupšine iz 2004. godine i Općinskog vijeća Unešića iz 2002. godine.

– Poznate su naše primjedbe na trasiranje, na studiju i na druge formalno-pravne radnje koje oko te studije i oko Lećevice postoje. Očekujemo da se ova priča razriješi na korist svih stanovnika obiju županija. Zadovoljan sam sa samim današnjim sastankom, ali nisam zadovoljan što sve ovo traje 15 godina. Žao mi je i što nismo bili dovoljno uvaženi u ovih 15 godina sa svim primjedbama koje smo imali na tu temu, kazao je župan Pauk.

hdz plenkovic kuscevic potpisivanje 100217 1

U kratkoj izjavi, Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, rekao je kako neće biti prepreke za izdavanje dozvole za izgradnju Centra u Lećevici, ukoliko procjena utjecaja na okoliš dobije zadovoljavajuću ocjenu, ali je naglasio kako je to ipak, i prije njega, resor i odluka ministra Dobrovića.

hdz plenkovic potpisivanje 100217 4


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.