Najbliži 'minus 70 frižider' je u Zadru

Lani se tek 17 posto medicinara cijepilo protiv gripe. Za ‘Covid cjepivo’ u našoj županiji dvostruko veće zanimanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Skoro 40 posto djelatnika zdravstvenih i ustanova socijalne skrbi u Šibensko-kninskoj županiji iskazala je spremnost za cijepljenje protiv Covid-19 infekcije čim stignu prve doze cjepiva, preliminarni je podatak kojim raspolažu u županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Anketiranje svih zdravstvenih djelatnika po nalogu HZJZ-a traje još cijeli ovaj tjedan kada županijski zavodi moraju dostaviti konačne popise za distribuciju prve tranše cjepiva.

– HZJZ nas je zadužio da prikupimo podatke od svih zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi i do sada je većina njih poslala odgovore, a među njima i one najveće; šibenska i kninska bolnica, Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja u Šibeniku. Po prvim podacima interes za cijepljenjem iskazalo je skoro 40 posto djelatnika. Riječ je o onima koji su spremni cijepiti se čim stigne prva tura cjepiva. Kada cjepivo konačno stigne u Hrvatsku sigurno će taj postotak rasti, a posebno s novi turama koje će nam stizati – kazala nam je Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Kao u cijeloj populaciji i među medicinskim osobljem postoje oni koji su preboljeli Covid-19, a oni se mogu cijepiti tek kad protekne šest mjeseci od prebolijevanja.

Pixabay

Zanimalo nas je i kakav je odziv medicinskog osoblja na cijepljenje protiv sezonske gripe, iako u Hrvatskoj još nije zabilježen prvi slučaj te viroze. Naime, po ranijim statistikama medicinski djelatnici nisu baš skloni cijepljenju protiv gripe i poruka koju time šalju građanima za epidemiologe nije dobra.

– U prve dvije ture u Zavod je stiglo ukupno 11.200 doza cjepiva i sve su potrošene. U petak je stigla i zadnja tura od 6000 doza koju dijelimo liječnicima obiteljske medicine. Zdravstveni djelatnici imali su mogućnost odabira, odnosno cijepljenja kod nas u Zavodu ili kod svog obiteljskog liječnika tako da preciznu statistiku procijepljenosti nemamo. Potpune podatke imat ćemo tek na kraju sezone cijepljenja – kaže Dulibić.

Za prošlu godinu podatak o procijepljenosti medicinskog osoblja, koje je najizloženije virusu i nije baš za pohvalu.

– Lani, kada nije bilo ove epidemije, protiv gripe cijepilo se 17 posto medicinskog osoblja. To je malo i na razini Hrvatske i u našoj županiji. Mi kao epidemiolozi ne možemo biti zadovolni ni takvi postotkom, niti porukom koju tako slab odziv šalje ostatku populacije. Preporuka je uvijek ista; tko god smije i može primiti cjepivo trebao bi to učiniti. Samo dovoljna procijepljenost populacije štiti od epidemije – poručuje Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe epidemiologije u Zavodu.

Šibenski Zavod za javno zdravstvo već je dobio i sve relevantne informacije kako bi mogao organizirati cijepljenje protiv Covid-19 infekcije.

– Zaista smo detaljno informirani do toga da znamo koliko u svakoj kutiji stiže bočica i koliko je u svakoj bočici doza. Distribuciju će obavljati HZJZ. Kako mi nemamo frižidere u kojima bi skladištili cjepivo na -70 °C, dogovoreno je da naše doze budu distribuirane u zadarski Zavod. Priprema procedure cijepljenja zbog toga mora biti precizno planirana. Tek kada saznamo, odnosno odredimo, broj ljudi i mjesto cijepljenja, cjepivo će se po potrebi i planu dnevno dovoziti iz Zadra. Poznato je da to Pfizerovo cjepivo može biti čuvano još pet dana u običnom frižideru i tako ćemo isplanirati rasporede cijepljenja – pojašnjava Diana Dulibić.

Zavod za javno zdravstvo odaslao je mailove i svim ambulantama obiteljske medicine koji bi trebali pripremiti spiskove svojih pacijenata za cijepljenje, no oni na red dolaze tek nakon medicinskog i osoblja u ustanovama socijalne skrbi.

Na kraju samo jedna misao. Cijepljenje je nesebičan čin kojim štitimo i sebe i sve oko sebe. Brojne bolesti čovječanstvo je kroz povijest pobijedilo, pa i iskorijenilo, upravo cjepivom. Mi smo generacija kojoj je omogućeno da zaustavi još jednu svjetsku pandemiju već sada upisanu crnim slovima u povijest ljudske vrste. Stoga ne čude ni rasprave u svijetu o tome bili cijepljenje trebala biti obaveza za sve one koji obavljajući svoj posao mogu prenositi virus na druge osobe.


Pratite nas i na društvenim mrežama: