Najbliži 'minus 70 frižider' je u Zadru

Lani se tek 17 posto medicinara cijepilo protiv gripe. Za ‘Covid cjepivo’ u našoj županiji dvostruko veće zanimanje

Skoro 40 posto djelatnika zdravstvenih i ustanova socijalne skrbi u Šibensko-kninskoj županiji iskazala je spremnost za cijepljenje protiv Covid-19 infekcije čim stignu prve doze cjepiva, preliminarni je podatak kojim raspolažu u županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Anketiranje svih zdravstvenih djelatnika po nalogu HZJZ-a traje još cijeli ovaj tjedan kada županijski zavodi moraju dostaviti konačne popise za distribuciju prve tranše cjepiva.

– HZJZ nas je zadužio da prikupimo podatke od svih zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi i do sada je većina njih poslala odgovore, a među njima i one najveće; šibenska i kninska bolnica, Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja u Šibeniku. Po prvim podacima interes za cijepljenjem iskazalo je skoro 40 posto djelatnika. Riječ je o onima koji su spremni cijepiti se čim stigne prva tura cjepiva. Kada cjepivo konačno stigne u Hrvatsku sigurno će taj postotak rasti, a posebno s novi turama koje će nam stizati – kazala nam je Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Kao u cijeloj populaciji i među medicinskim osobljem postoje oni koji su preboljeli Covid-19, a oni se mogu cijepiti tek kad protekne šest mjeseci od prebolijevanja.

Pixabay

Zanimalo nas je i kakav je odziv medicinskog osoblja na cijepljenje protiv sezonske gripe, iako u Hrvatskoj još nije zabilježen prvi slučaj te viroze. Naime, po ranijim statistikama medicinski djelatnici nisu baš skloni cijepljenju protiv gripe i poruka koju time šalju građanima za epidemiologe nije dobra.

– U prve dvije ture u Zavod je stiglo ukupno 11.200 doza cjepiva i sve su potrošene. U petak je stigla i zadnja tura od 6000 doza koju dijelimo liječnicima obiteljske medicine. Zdravstveni djelatnici imali su mogućnost odabira, odnosno cijepljenja kod nas u Zavodu ili kod svog obiteljskog liječnika tako da preciznu statistiku procijepljenosti nemamo. Potpune podatke imat ćemo tek na kraju sezone cijepljenja – kaže Dulibić.

Za prošlu godinu podatak o procijepljenosti medicinskog osoblja, koje je najizloženije virusu i nije baš za pohvalu.

– Lani, kada nije bilo ove epidemije, protiv gripe cijepilo se 17 posto medicinskog osoblja. To je malo i na razini Hrvatske i u našoj županiji. Mi kao epidemiolozi ne možemo biti zadovolni ni takvi postotkom, niti porukom koju tako slab odziv šalje ostatku populacije. Preporuka je uvijek ista; tko god smije i može primiti cjepivo trebao bi to učiniti. Samo dovoljna procijepljenost populacije štiti od epidemije – poručuje Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe epidemiologije u Zavodu.

Šibenski Zavod za javno zdravstvo već je dobio i sve relevantne informacije kako bi mogao organizirati cijepljenje protiv Covid-19 infekcije.

– Zaista smo detaljno informirani do toga da znamo koliko u svakoj kutiji stiže bočica i koliko je u svakoj bočici doza. Distribuciju će obavljati HZJZ. Kako mi nemamo frižidere u kojima bi skladištili cjepivo na -70 °C, dogovoreno je da naše doze budu distribuirane u zadarski Zavod. Priprema procedure cijepljenja zbog toga mora biti precizno planirana. Tek kada saznamo, odnosno odredimo, broj ljudi i mjesto cijepljenja, cjepivo će se po potrebi i planu dnevno dovoziti iz Zadra. Poznato je da to Pfizerovo cjepivo može biti čuvano još pet dana u običnom frižideru i tako ćemo isplanirati rasporede cijepljenja – pojašnjava Diana Dulibić.

Zavod za javno zdravstvo odaslao je mailove i svim ambulantama obiteljske medicine koji bi trebali pripremiti spiskove svojih pacijenata za cijepljenje, no oni na red dolaze tek nakon medicinskog i osoblja u ustanovama socijalne skrbi.

Na kraju samo jedna misao. Cijepljenje je nesebičan čin kojim štitimo i sebe i sve oko sebe. Brojne bolesti čovječanstvo je kroz povijest pobijedilo, pa i iskorijenilo, upravo cjepivom. Mi smo generacija kojoj je omogućeno da zaustavi još jednu svjetsku pandemiju već sada upisanu crnim slovima u povijest ljudske vrste. Stoga ne čude ni rasprave u svijetu o tome bili cijepljenje trebala biti obaveza za sve one koji obavljajući svoj posao mogu prenositi virus na druge osobe.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.