Težak stotinjak grama

Korado Korlević o meteoritu koji je pao na području našeg zaleđa: ‘Vrijednost može biti od 1000 eura do basnoslovno…’Foto: Ilustracija/pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

– Njegova veličina je bila veličine nogometne lopte, ali meteori se troše, pa sad smo došli na 100-injak grama. To očekujemo. Vrijednost ovisi od kemijskog sastava, od 1000 eura, do basnoslovno, ako je jako rijetki materijal tako da se i u komadićima razmijenjivati po institutima jer je njegova znanstvea vrijednost veća od one marterijalne – pojasnio je Korlević.

Hrvatska meteorska mreža svake noći snima nebo nad Hrvatskom. Računalo se odakle je došao, a na mapi Sunčevog sustava, njegova putanja je išla blizu Jupiterove, sjekla Marsovu, Zemljinu, ušao je u Venerinu stazu i uletio je u Zemljinu atmosferu, pojsnio je Korlević proces otkrivanja meteora.

– Znači, 23. veljače u 23 minute nakon pola noći, a 4 minute je svijetlilo nebo nad Drnišem i smatra se da je ondje negdje pao -kazao je Korlević.

Potraga za meteorom malo kasni, piše RTL

– Trebali smo ići prošli vikend, ali bilo je problema. Ići će se ovaj vikend, dvojica s dronovima. Radit ćemo na daljinski, na neki način -kazao je Korlević.

Ima načina kako prepoznati pravi metorit.

Znamo po kristalima i unutarnjoj strukturi. A onda naši kolege sa Sveučilišta u Manchesteru ispituju izotopski sastav – pojasnio je Korlević.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.