Vikend nosi nevere i plimu

Kiša opet navečer, a Vakula otkriva čiji će birači za nedjeljni izlazak iz kuće trebati motivaciju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Južina se nastavlja do nedjelje, pri čemu će pad tlaka zraka od danas biti izraženiji, a osim na Jadranu, umjerenog i jakog vjetra bit će i u većini unutrašnjosti. Stoga će i biometeorološke prilike biti sve nepovoljnije, a i kiša sve češća. Nakon sinoćnje ciklone nova ide u subotu, a još jedna u nedjelju. Iako će i u noći na subotu i u subotu biti na obali te u gorju i obilnije kiše, u nedjelju će kiša biti i još obilnija, vjetar još jači a tlak zraka još niži. Opet je moguća i ciklonalna plima.

Na šibenskom području jutros je oblačno sa slabom kišom. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Rogoznici, Jezerima i na Žirju 13 °C, u Šibeniku, Vodicama, Skradinu i Murteru 12, u Bilicama i Primoštenu 11, a u Kninu i Drnišu 10 °C.

U Dalmaciji će danas dnevna temperatura biti od 15 do 17 °C, u zaleđu malo niža. Jugo će oslabjeti, no potkraj dana ponovno će pojačati. Pritom će uz promjenljivu naoblaku kiše biti uglavnom u noći i ujutro, kada su mjestimice mogući i pljuskovi s grmljavinom.

Na Jadranu će tijekom vikenda biti lokalno izraženijih pljuskova pa i nevera, uz jugo, u subotu i jako, koje će u nedjelju okretati na jugozapadni i zapadni vjetar. Od ponedjeljka stabilnije i malo hladnije, uz sjeverozapadnjak i buru.

O vremenu na izborni dan i utjecaju na izlaznost birača progovorio je i Zoran Vakula.

– Neprijeporno je da vrijeme djeluje na ljudske aktivnosti, pa nema razloga da ne djeluje i na izlaznost na izbore. Ne vjerujem da je vrijeme odlučujući čimbenik, ali mislim da svakako je jedan od elemenata koji djeluje na izlaznost, posebice na neodlučne birače. Uostalom, uvriježeno je mišljenje da su takozvani lijevi birači komotniji i da kod ‘lošijeg’ vremena – kišovitijeg, vjetrovitijeg, hladnijeg – manje izlaze na birališta od takozvanog desnog biračkog tijela, koje je discipliniranije i ako se kaže da se treba izaći – izlazi se na izbore bez obzira na nevrijeme. Tako bi moglo biti i ove nedjelje, budući da će vrijeme biti sve samo ne za većinu povoljno – kaže Vakula.

Vrlo velika je vjerojatnost da će baš u nedjelju iznad Hrvatske i okolice prolaziti ciklona i frontalni poremećaji. Stoga će biti česte, u mnogim krajevima i obilne kiše, i to vjerojatno ponajviše u Dalmaciji.

– Mjestimice u višem gorju može biti i snijega. No, sigurno će biti povremeno umjerenog i jakog vjetra, na Jadranu vjerojatno mjestimice i olujnog, koji će baš u nedjelju mijenjati smjer – od juga i jugozapadnjaka na buru i tramontanu. Naravno, pritom će i biometeorološke prilike biti iznimno nepovoljne jer će tlak do poslijepodneva padati, vjerojatno ponovno i na ispod 990 hektopaskala. Ukratko, izborni gubitnici moći će za rezultat izbora kriviti i vrijeme – poručuje Zoran Vakula.

Izvori: Šibenik MeteoDHMZHRTVremenska prognoza by Silvio


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.