Epidemiolog o cjepivu i dozama

Kaić: ‘Sve više indicija ima da jedna doza štiti, ali kratkoročno, zato se mora druga doza primiti’

Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Javnozdravstvena kampanja za cijepljenje počinje prekosutra usvajanjem plana cijepljenja na sjednici Vlade. Što sve piše u uputama za cijepljenje, tko se ne bi smio cijepiti, ali i kada će cjepiva biti dosta za sve zainteresirane, otkrio je epidemiolog Bernard Kaić.  Odgovorio je i na pitanje kada bi se u Hrvatskoj mogla očekivati procijepljenost stanovništva od 70 posto.

– Okvirno, toliko bismo cjepiva mogli dobiti do kraja 2021 godine. Hoće li se to protegnuti do 2022. godine, to ćemo vidjeti – kazao je.

Hrvatskoj dolazi nešto manje od 10.000 doza cjepiva, no Kaić uvjerava da se ništa loše neće dogoditi čak i ako prođe 4 ili pet tjedana dok osoba koja je primila prvu, ne dobije drugu dozu Napominje i da će se doze cjepiva isporučivati tjedno, piše Dnevnik.hr

– Ništa se strašno neće dogoditi ako osoba drugu dozu dobije nakon 4 ili pet tjedana. Sve više indicija ima da jedna doza štiti, ali kratkoročno, zato se mora druga doza primiti. Ne bude se baš ništa dogodilo.

Komentirao je i upute za cijepljenje i koliko se one razlikuju od uputa koje su izdane u Velikoj Britaniji.

– Upute se malo razlikuju od onih uputa u Velikoj Britaniji. Nisam detaljno stigao pogledati, ali razlikuju se donekle u nuspojavama, u preporukama za trudnoću i dojenje. Kažu da je bilo vrlo malo trudnica, u kliničkom istraživanju, tako da se na temelju toga ne može zaključivati o sigurnosti za trudnice.

Više pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.