'Ne okrećimo glavu'

Juričev-Martinčev: ‘Bez obzira na stranačku pripadnost, svi smo jedinstveni u borbi protiv nasilja nad ženama’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

22. rujna u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Brojne žene trpe i ostaju zatvorene u četiri zida, a krajnja obveza svih nas je da radimo na sprječavanju nasilja i progovorimo, istaknuto je na današnjoj konferenciji u organizaciji Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

– Na ovakav način želimo dati svoj doprinos osnaživanju žena da budu jače i da progovore sve one koje trpe nasilje u obitelji. Saborski odbor za ravnopravnost spolova na prvoj sjednici raspravljao je o nasilju nad ženama i tu, neovisno o stranačkoj pripadnosti i ideologijama, svi smo odlučili dati svoj doprinos i jedinstveni smo da trebamo dati što više kako bi spriječili nasilje nad ženama i u obitelji i kako bi preventivno djelovali. U programu Vlade jedan od prioriteta je i socijalna sigurnost što je ozbiljan problem u Hrvatskoj i svi zajedno trebamo provoditi politiku nulte tolerancije nad nasiljem. U narednom mandatu ova vlada planira ojačati odjele za podršku žrtvama i svjedocima na svim sudovima, dovršiti izgradnju skloništa za smještaj žrtava nasilja u svim županijama i osigurati novčanu pomoć – kazala je Branka Juričev-Martinčev, saborska zastupnica.

Prethodna Vlada donijela je Nacionalnu strategiju za zaštite od nasilja u obitelji od 2017. do 2020. Donijela je protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a kad su u pitanju skloništa 19 županija ih ima, istaknula je.

– Njih 17 financira se iz sredstava ministarstva i to govorimo o iznosu od 6,5 milijuna kuna.  Dosta se radi, međutim brojke prikazuju da imamo dosta žrtava nasilja, brojne žene ostaju u svojim kućama i teško im je progovoriti o tome. U proteklom razdoblju pandemija je također, zbog dužeg boravka u kućama, dovela do novih problema i pojačanog nasilja. CZSS je organizirao u ovoj godini i dodatna savjetovanja i službe, ali činjenica je da brojne žene trpe i ostaju. Na ovaj način želimo pozvati sve da progovore jer krajnja obveza je svih nas da radimo na sprječavanju nasilja – rekla je Juričev-Martinčev.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama. Riječ je o društvenom problemu o kojemu je potrebno otvoreno i javno govoriti na svim razinama vlasti, a koje je nužno potaknuti na međusobnu suradnju u suzbijanju i odgovarajućem sankcioniranju nasilj

– Pozivam sve da pomognu i ne okreću glavu jer svi zajedno moramo osigurati sigurnu okolinu za sebe i svoju djecu. Zajednica žena ‘Katarina Zrinski’ i dalje će ukazivati na probleme nasilja nad ženama. Potrebno je osnažiti žrtvu da se zna suprotstaviti nasilju, ali isto tako da zna prepoznati nasilnika te joj pomoći u svakom obliku – kazala je Anita Aužina, predsjednica županijskog odbora HDZ-a Zajednica žena ‘Katarina Zrinski’ Šibensko-kninske županije.

Na konferenciju su sudjelovale i Marta Gregurić i Nevenka Marinović, predsjednice Zajednice žena ‘Katarina Zrinski’ Zadarske i Ličko-senjske županije, te Marija Slišković, predsjednica Udruge ‘Žene u Domovinskom ratu.

 

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: