Testiranje u ambulantama od ponedjeljka

Joško Jurić: ‘Od preopterećenih liječnika obiteljske medicine sad se traži da glume epidemiologe’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije jučer je oko 15 sati dobio pisanu uputu Ministarstva zdravstva o najavljenim testiranjima brzim antigenskim testom (BAT) koje bi se od ponedjeljka trebalo početi provoditi u Domovima zdravlja, odnosno ambulantama liječnika obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece.

– Tu uputu smo proslijedili domovima zdravlja i liječnicima obiteljske medicine te pedijatrima. Jučer smo, također, dobili i određenu količinu brzih antigenskih testova i trenutno ih imamo dovoljno za distribuciju prema iskazanim potrebama ravnatelja domova zdravlja. U kontaktu smo stalno s ravnateljima, koji su upute proslijedili ambulantama i koncesionarima te će oni, kako bi im mogli odgovoriti koliko testova trebaju – kazala nam je Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda.

U novim uputama ključni detalj je da rezultat pozitivnog BAT-a više nije potrebno potvrđivati PCR testom, a tu su izuzete ugrožene skupine stanovništva koje se i dalje pojačano štiti. U slučaju pozitivnog BAT-a liječnik koji ga radi dužan je to upisati u bazu HZZO-a te on ne izdaje nikakvu potvrdu.

Po novim uputama, međutim, liječnik opće prakse ili pedijatar pozitivnom pacijentu određuje mjeru izolacije i prati njegove kontakte. Također, po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju. Preporuka Ministarstva zdravstva nalaže da liječnici testiranje moraju uvrstiti među prioritete u svakodnevnom radu, odnosno odrediti posebne termine u kojima će obavljati testiranje kako bi se izbjeglo miješanje s drugim pacijentima.

Nove upute komentirao je za Šibenski portal Joško Jurić, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik, kojem nije jasno vide li u Ministarstvu zdravstva pod kojim opterećenjem već dvije godine rade liječnici u ambulantama opće medicine.

– Upravo smo od Zavoda naručili prvu seriju od 5.000 brzih antigenskih testova i mi ćemo ih pomalo transferirati prema obiteljskim liječnicima. Po meni je sve ovo još jedno dodatno opterećenje ionako preopterećenim liječnicima obiteljske medicine. Oni od pojave covida, pored svog normalnog posla koji u ambulantama imaju svakodnevno, testiraju, cijepe, dežuraju rade u covid ambulantama i sad još moraju testirati, upisivati testove, pratiti sve kontakte… sad glume i epidemiologe. Mislim da je ovo preveliko opterećenje liječnika obiteljske medicine. Skidam kapu svim svojim doktorima i doktorima koncesionarima i sestrama jer su oni, pored bolničkog sustava, najopterećeniji – kaže Jurić.

Na pitanje o mogućnosti provedbe uputa Ministarstva zdravstva u samom Domu zdravlja Jurić odgovara pitanjem, a kako bi kad imamo jednu čekaonicu za dva liječnika.

– Prostorni uvjeti nam tako nešto ne dozvoljavaju. Možda u nekim ambulantama imamo malo prostora, ali to su tek jedna ili dvije ambulante. Ovo nije dobra ideja jer dovodi do miješanja pacijenata i potencijalno do još većeg širenje virusa. Zimi su nam sve ambulante i tako preopterećene, prehladama, gripom i svim ostalim bolestima, a sad još i potencijalno zaraženima covidom – konstatira Jurić.

Upute kažu da Domovi zdravlja mogu organizirati testiranja na izdvojenim lokacijama, no Jurić se pita, a kada bi to liječnici obiteljske medicine odlazili na te lokacije jer u svojih osam sati ne mogu napustiti ambulantu i ostaviti svoje pacijente.

– I dosadašnje radne obaveze ti liječnici ne stignu obaviti u svojih osam sati. Mi imamo jednu ordinaciju koju bi mogli dati na raspolaganje, ali bi ti liječnici onda morali svaki dan raditi prekovremeno, a već rade prekovremeno u covid ambulanti, prekovremeno cijepe u sportskoj dvorani, prekovremeno mijenjaju jedan drugoga jer svakodnevno zbog covida ispadaju i liječnici i sestre iz sustava… Ne znam kako bi ti ljudi mogli podnijeti dodatno optećenje. Sve su ovo već javno izrekle strukovne udruge u zdravstvu i uputile primjedbe, a mi ravnatelji obavezni smo provesti uputu i učinit ću sve što je moguće da realiziramo – zaključuje Joško Jurić, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik.


Pratite nas i na društvenim mrežama: