Jesenje ljeto: Skandinavci skidaju poplune, a mi se vraćamo na plaže

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ušli smo u razdoblje većinom suhog i pretežno sunčanog, ponegdje i vedrog, te iznadprosječno toplog vremena. Ukratko, opet smo u ‘babljem ljetu’ koje će dodatno povećati ionako neuobičajeno izraženu toplinu prošlih mjeseci. Jutro je na šibenskom području vedro i puše slab istočni vjetar. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Rogoznici 19 °C, u Šibeniku, Pirovcu i Murteru 18, u Vodicama 17, u Skradinu i Primoštenu 16, u Bilicama 13, u Kninu 12, a u Drnišu 10 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije danas će biti manje vjetrovito, najprije uz uglavnom slabu do umjerenu buru zatim maestral, uz koje će more biti malo, samo rijetko i umjereno valovito, temperature između 20 i 22 °C. A zrak će se tijekom sunčanog dana zagrijati do poslijepodnevnih uglavnom 25 do 27 °C. No, ponegdje, kao primjerice u Metkoviću, čak i blizu 30 °C.

Iznadprosječno toplo za ovo doba godine, te većinom sunčano bit će i u nastavku tjedna, a i u većem dijelu sljedećega, osobito tijekom poslijepodneva. Mnogima će biti dovoljni kratki rukavi i sandale, osobito na Jadranu, gdje će još jamačno biti i onih koji neće uživati samo uz more, nego i u njemu.

Zanimljivo je i kako točno na sredini klimatološke jeseni noćna temperatura u dijelu Skandinavije na 1500 metara visine doseže 16°C, a uobičajena u ovo doba je oko 4 stupnja ispod ništice. U usporedbi s tim naše more na 20 i više stupnjeva i nije neko čudo.

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT


Pratite nas i na društvenim mrežama: