Jaka konkurencija: Čak sedam županijskih muzejskih projekata na regionalnom festivalu u Zagrebu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Čak sedam muzejskih filmova i pametnih multimedijalnih rješenja iz Šibensko-kninske županije bit će prikazano u jakoj konkurenciji na ovogodišnjem Festivalu multimedijskih i web projekata što se u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra 1. i 2. prosinca održava u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Prvoga dana manifestacije hrvatska će stručna, ali i šira kulturna javnost moći vidjeti 34 filmska ostvarenja, a projekcije počinju filmom Barone, dobitnikom nagrade na Zagreb Tourfilm festivalu, u kategoriji najboljeg hrvatskog filma do šezdeset minuta.

barone-1

Film je snimljen u sklopu projekta Barone: otkrivanje bogate prošlosti – put prema uspješnoj budućnosti koji je ispričao priču o Šibeniku 17. stoljeća kroz četiri različita medija: dokumentarni film, naočale za proširenu stvarnost, interaktivnu aplikaciju na pametnom stolu i panoramsku kabinu. Hrvatska turistička zajednica prepoznala je zanimljivost ovoga projekta i dodijelila mu ove godine nagradu za ‘Kulturnu atrakciju godine’.

tvrdava barone 240516 2

Od domaćih filmova izdvaja se ‘Van škvare, ciko mandroča’, prvo hrvatsko dokumentarno ostvarenje koje donosi cjelovitu priču o betinskoj drvenoj brodogradnji i kalafatima – brodograditeljima koji su stoljećima ljubomorno čuvali svoja znanja i vještine prenoseći ih samo odabranim pojedincima, autora šibenske tvrtke Kocka. Film se prikazuje u sklopu stalnog postava Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Drugoga dana na Festivalu multimedijskih i web projekata MUVI LAB, kroz devetnaest prezentacija muzealci i njihovi vanjski suradnici upoznat će posjetitelje s recentnim primjerima i rješenjima hrvatske muzejske digitalne baštine.

Među tim primjerima predstavit će se 3D interaktivna igra Betinski brodograditelj, autora Kristijana Mršića i Dragana Kadoića. Igrica je također dio spomenutog postava Muzeja betinske drvene brodogradnje, a njome se, uz ostalo želi pobuditi  interes i vrlo mlade, ali i zaigrane publike za ovim starim tradicijskim zanatom. Cilj igre je prema pravilnom redoslijedu sastaviti originalnu betinsku gajetu skupljanjem dijelova razbacanih po malom brodogradilištu.

muzej drvene brodogradnje betina 1

Na festivalu će biti prikazani i Digitalni sadržaji Tvrđave Barone. Jedinstveni sadržaj obnovljene tvrđave jest high-tech platforma proširene stvarnosti (AR), uz pomoć koje posjetitelji na suvremen i inovativan način mogu doživjeti priču o dramatičnim okolnostima koje su nametnule potrebu gradnje tvrđave te priču o uspješnoj obrani grada od osmanskih osvajača 1646./47. godine.

U pet segmenata povijesne priče kombinira se prikaz likova i radnji iz proširene stvarnosti, uz 3D animacije koje dočaravaju izgled grada, tvrđava i borbi iz 17. st. Ista je tehnologija primijenjena na interaktivnim AR vidikovcima, koji korisnicima predstavljaju znamenitosti i turističku ponudu Šibenika. U sklopu projekta snimljen je i 17-minutni povijesni dokumentarni film, a najznačajnije ličnosti, događaji i povijesni razvoj Šibenika predstavljeni su na interaktivnom touch screen pametnom stolu.

tvrdava barone 240516 8

Projektom ‘Proširena stvarnost tvrđave Barone’ povećana je turistička atraktivnost tvrđave kojom upravlja Grad Šibenik. Zahvaljujući tehnologiji, posjetiteljima se nudi poseban pogled na tvrđavu s hologramskim prikazom likova koji pričaju povijest svoje tvrđave integriranu u stvarnu sliku prostora što je posjetitelji doživljavaju uz pomoć posebnih naočala za proširenu stvarnost. Tijekom obilaska posjetitelj se zaustavlja na ukupno pet mjesta na kojima teče priča o obrani tvrđave Barone i njezinoj sjajnoj povijesti. Prikaz može biti popraćen demonstracijom AR-a na tabletu.

Na manifestaciji će se prikazati i ‘Lipa je ka’vila’, film o kornatskom otočju produciran za JU Nacionalni park Kornati kako bi se predstavile prirodne i kulturno-povijesne vrijednosti Kornata. Filmom su prikazani prekrasni kadrovi kornatskog arhipelaga snimljeni iz zraka, sa zemlje i iz podmorja, s kratkim informacijama o pojedinim lokalitetima i atrakcijama.

muzej drvene brodogradnje betina 2

U okviru manifestacije na programu je i ‘Promotivni film Muzeja betinske drvene brodogradnje’ redateljice Jelene Devčić iz šibenske agencije Kocka. Riječ je o kratkoj filmskoj priča koja dinamičnim i brzim kadrovima stavlja Muzej betinske drvene brodogradnje u kontekst sredine u kojoj djeluje i koja je neraskidivo povezana s postavom. Film donosi likove kalafata, ljudi koji su, čuvajući umijeće gradnje drvenih brodova, kroz stoljeća održali Betinu kao jedno od najvećih brodograđevnih središta na Jadranu.


Pratite nas i na društvenim mrežama: