Izradite instrumente od otpada i prijavite svoj razred na natječaj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike pokrenulo je ekološki edukativno-glazbeni natječaj za djecu i mlade pod nazivom ‘Reciklasičari za ljepšu našu’. Natječaj je otvoren do 28. svibnja ove godine. Pozvane su sve škole u Hrvatskoj da se uključe u natječaj prijavama svojih kreativnih radova.

Ove godine Fond je pripremio posebno kreativan zadatak za sve natjecatelje. Riječ je o izradi glazbenih instrumenata od različitih vrsta otpada: papira, stakla, metala, plastike, tekstila i ostalog.

– Natječaj se provodi kao jedna od aktivnosti uspostavljanja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, s ciljem edukacije djece i mladih o važnosti očuvanja prirode, recikliranja i pravilnog postupanja s otpadom. Sudjelovanjem u natječaju djeca i mladi otkrivaju kolike mogućnosti u sebi kriju stari ili odbačeni predmeti te ujedno razvijaju kreativne sposobnosti. Time ih želimo potaknuti da otkriju mogućnosti osobnog doprinosa u sprječavanju nepotrebnog stvaranja otpada. Stvarajući glazbu, a ne otpad, naši budući reciklasičari doprinijet će očuvanju prirode na vrlo kreativan način, istaknuo je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ističe važnost kontinuirane edukacije te smatra da ona treba početi od najranije vrtićke dobi.

– Upravo su djeca često najglasniji promotori ekoloških akcija te usvojena znanja prenose na svoje roditelje. Na taj način utječu na promjene navika u kućanstvima. Tijekom ove godine želimo gradovima i općinama osigurati kvalitetnu infrastrukturu za sustavno gospodarenje otpadom, no paralelno s tim Fond i Ministarstvo intenzivno provode i razne edukativne akcije i kampanje. Želimo poslati jasnu poruku da ‘Otpad nije za baciti!’ i da ga treba zbrinjavati na ekološki održiv način, istaknuo je ministar Ćorić.

Na mrežnoj stranici natječaja www.reciklasicari.zaljepsunasu.hr nastavnici i profesori mogu prijaviti rad skupine učenika ili razreda sukladno kategoriji kojoj pripadaju djeca nižih razreda osnovnih škola (od 1. – 4. razreda), djeca viših razreda osnovnih škola (od 5. – 8. razreda) i srednjoškolci.

– Svim budućim reciklasičarima želim puno sreće i da svoje kreativne ideje pretoče u odličnu glazbu. Poput prošlogodišnjeg iznimno uspješnog natječaja Otpad odvoji i nagradu osvoji, i ove godine se veselimo vidjeti radove, od kojih ćemo one najbolje i nagraditi, zaključio je Ponoš.

Proglašenje pobjednika natječaja objavit će se na Dan zaštite okoliša, 5. lipnja na mrežnoj stranici natječaja www.reciklasicari.zaljepsunasu.hr.


Pratite nas i na društvenim mrežama: