Lani u županiji radilo 2.723 stranaca

Iz daleke Azije do uzgajališta školjaka na ušću Krke: ‘Uživam u poslu i pomažem obitelji na Filipinima’Foto: Facebook
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Careuel Calinisan, 25-godišnji Filipinac, prije nekoliko mjeseci došao je iz daleke Azije raditi u Hrvatsku. Točnije, u Zaton, i to s 35-godišnjim bratom Christopherom. Oni su tek jedni od ukupno šest Filipinaca koji su bolju budućnost odlučili potražiti radeći na uzgajalištu školjaka na ušću Krke.

U posljednjih 10 godina Hrvatska je ostala bez pola milijuna radnika, njih 200 tisuća izgubljeno je odlaskom u mirovinu, dok je 300 tisuća Hrvata iselilo iz zemlje. U borbu protiv nedostatka radnika krenuli su i u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) te Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, koji očekuju da će do sredine 2020. godine biti izglasan novi zakon o strancima koji bi potpuno ukinuo kvotni sustav i regulirao uvoz radne snage. To će značiti da svaki poslodavac može uvesti onoliko radne snage koliko mu je potrebno, ali kada se iscrpe domaći izvori. Dotad, za tekuću godinu Vlada je donijela odluku o zapošljavanju maksimalnih 78.470 stranih radnika.

Filipinci zadovoljni uvjetima u Hrvatskoj

Kako bi doprli do radnika, tvrtke angažiraju agente u posredovanju. Jedan od njih je i Trogiranin Joško Jakus, vlasnik tvrtke Anenias Zapošljavanje.

– Moj zadatak je akreditirati tvrtku na Filipinima i nakon toga odraditi ‘job order’. Dakle, kad se tvrtka koja želi uvesti radnike akreditira na Filipinima, a moja tvrtka je također registrirana preko filipinske radne agencije, kompanija posrednik selektira ljude koji bi odgovarali tvrtki naručitelju i na taj način dovodimo Filipince u Hrvatsku – objašnjava Jakus.

Tijekom 2019. godine Jakus je na taj način u Hrvatsku doveo ukupno 117 Filipinaca.

– Sad imam narudžbu za nekih dvjestotinjak ljudi, s tim da još čekam potvrdu nekih tvrtki. Ukoliko one definitivno odluče zatražiti radnike s Filipina, to će značiti još dodatnih 90 ljudi koji bi trebali raditi sezonu u Hrvatskoj – govori vlasnik Anenias Zapošljavanja.

Upravo on doveo je 25-godišnjeg Careuela i njegovog 35-godišnjeg brata Christophera u Zaton. Uvijek veseli i nasmijani, Filipinci ne kriju zadovoljstvo radom u Hrvatskoj.

– Želja mi je jednog dana otvoriti vlastitu firmu na Filipinima, a ovo je prva stepenica k tome. Moram uštedjeti novac, a želja mi je i pomoći svojoj obitelji na Filipinima, jer je tamo jako teška situacija. Teško je pronaći posao, plaće su niske, zarađuje se oko 200 dolara mjesečno. Još nemam vlastitu obitelj, tako da pomažem svojoj mami – ispričao nam je Careuel Calinisan.

Zajedno sa svojim sunarodnjacima, potpisao je jednogodišnji ugovor za rad u hrvatskoj tvrtki.

– Zadovoljan sam, imam dobre poslodavce, dobru plaću i to mi je najvažnije. Dokad ću ostati u Hrvatskoj? Ne znam, ali iskreno, trenutno ni ne razmišljam o tome. Uživam u poslu, dobro nam je svima ovdje i to je najvažnije – govori Filipinac Careuel.

Najtraženiji radnici u turizmu i građevini

Kada su brojke u pitanju, Policijska uprava šibensko-kninska tijekom 2019. godine izdala je ukupno 2.723 radne dozvole za strance.

– Najviše radnih dozvola izdano je za rad u turizmu i ugostiteljstvu, njih 933, i to uglavnom za područje grada Šibenika, općina Primošten i Rogoznica te za grad Vodice. Po broju izdanih dozvola, djelatnost građevinarstva je odmah iza turizma i ugostiteljstva te je od ukupnog broja dozvola za građevinarstvo izdano 899 radnih dozvola, najviše za područje Šibenika – doznajemo iz PU šibensko-kninske.

Što se tekuće godine, pak, tiče, PU šibensko-kninska je od 1. siječnja zaprimila 88 novih zahtjeva za dobivanje radne dozvole za strance, i to uglavnom za rad u građevinarstvu i industriji, a podneseno je i 127 zahtjeva za produženje postojećih radnih dozvola.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.