Ivica Poljičak predstavlja svoju novu knjigu u metropoli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

‘Povijesna jezgra Šibenika: Između propadanja i revitalizacije’ nova je knjiga Ivice Poljička, državnog tajnika u Ministarstvu kulture, koja će biti predstavljena u srijedu u 19,30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović u Zagrebu.

Teme iz područja urbane sociologije predstavljaju Poljičkov trajni interes, a poglavito, dugi niz godina usmjeren je na proučavanje urbanog razvitka Šibenika. U znanstvenoj monografiji ‘Šibenik na razmeđu’ osnovni referentni okvir kojim se Poljičak koristi je socijalno-ekologijsko promišljanje smisla razvoja kojeg je Šibenik prošao te rasprava o alternativi razvoja grada. Dvadeset godina nakon što je objavljena vrlo ju je  zanimljivo sagledati u kontekstu procesa deindustrijalizacije i suvremenog turističkog razvitka Šibenika, procesa koje je autor anticipirao.

U ‘Šibeniku na kvadrat’, 2013. i 2014. godine najčitanije domaće izdanje među Šibenčanima, jednostavnom formom novinarskog izričaja  Poljičak je opet upućen na Šibenik, šibenski prostor i posebno na prostor šibenske povijesne jezgre.

S novom knjigom ‘Povijesna jezgra Šibenika: Između propadanja i revitalizacije’ autor donosi reprezentativni sociologijski teorijski okvir, daje prikaz najznačajnijih istraživanja hrvatske urbane sociologije te u taj kontekst situira istraživanje i ključne nalaze o šibenskoj povijesnoj jezgri.

Professor emeritus Ivan Rogić smatra kako je riječ o ‘vrijednom znanstvenom radu i dragocjenom prinosu hrvatskoj urbanoj sociologiji’, dok profesor Ognjen Čaldarović vjeruje da će knjiga biti ‘interesantna ne samo stručnjacima različitih profila, nego i široj javnosti koja se zanima za revitalizaciju starih povijesnih jezgri, a posebno onima koji dobro poznaju Šibenik i njegove probleme’.

Uz Rogića i Čaldarovića, o trećoj knjizi Ivice Poljička u Zagrebu će govoriti i Anka Mišetić, a autor se nada da bi krajem ožujka predstavljanje moglo biti i u Šibeniku.

ivica poljicak


Pratite nas i na društvenim mrežama: