Investitori ulažu 16 milijuna eura i imaju problema s radnom snagom, a čelnici općine jedva o tome govore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Kistanjama, nedaleko od zgrade općinske administracije, u starom objektu TVIK-a, obavljaju se pripremni radovi za početak gradnje pogona za proizvodnju dijelova za vjetroelektrane. Investitor je tvrtka CEMP iz grupacije “Lager Bašić”, vlasnika Milenka Bašića, a riječ je o ulaganju od 16 milijuna eura. Prvi dijelovi mogli bi iz obnovljenog kistanjskog pogona izići sredinom iduće godine, piše Slobodna Dalmacija.

U to nas uvjerava direktor CEMP-a Ivan Šimić, istodobno napominjući da ova tvornica nije samostojeća, jer će CEMP graditi još jednu u Oćestovu kod Knina, i svaka će imati svoj program proizvodnje dijelova za vjetroelektrane. Zajedno će servisirati ukupne potrebe vjetroparkova u jugoistočnoj Europi.

– Izgradnju tvornice u Kistanjama, koju gradimo zajedno s tvrtkom “Viadukt”, inicirao je naš projekt vjetroparka “Krš Pađene”, koji se počinje graditi iduće godine, a iza svega stoji grupacija “Lager”, koja je i vlasnik CEMP-a – objašnjava Šimić, koji vodi projekt vjetroparka “Krš Pađene”.

– U pogonima za proizvodnju dijelova za vjetroelektrane zaposlili bismo 250 radnika. Najveći će nam problem biti naći radnu snagu. Razgovarali smo s načelnikom općine Kistanje i on nas je otvoreno upozorio na taj problem, pa ćemo morati ići na prekvalifikacije i dokvalifikacije raspoloživih radnika. A kako projekt realiziramo s “Viaduktom”, oslonit ćemo se dijelom i na njihove kapacitete – ističe Šimić.

Nekadašnje postrojenje TVIK-a u Kistanjama CEMP je kupio prije dvije, tri godine od CIOS-a, Petra Pripuza.

– Čekali smo sve dosad da završimo postupak ishođenja potrebnih dozvola za vjetropark “Krš Pađene”, a kako je to obavljeno, krenuli smo u obnovu pogona za proizvodnju dijelova – kaže nam Šimić, pomalo sumnjičavo, iznenađen medijskim interesom za njihovu tvornicu u Kistanjama.

Isto nepovjerenje i zazor od javnosti osjetili smo i na terenu, ispred bivšeg TVIK-ova pogona u Kistanjama, gdje smo zatekli tešku mehanizaciju kako obavlja zemljane radove na ulazu u tvornicu. Upozoreni smo da je to privatno vlasništvo, da tu nemamo pravo biti, a niti dobiti informaciju o radovima, jer je to “poslovna tajna”. Šimić, međutim, odbacuje takve tvrdnje.

– Nema tu nikakve tajne – kaže, spremno odgovarajući na našu profesionalnu znatiželju.

Zanimljivo je, međutim, da se ni načelnik općine Goran Reljić nije imao potrebe pohvaliti velikom investicijom, koja je u toj općini svojevrstan kuriozitet. Tu se godinama ne otvara ništa osim kafića i dućana s prehrambenom robom…

– Naravno da ja podržavam svakog investitora koji je spreman ulagati na području općine i da im želim uspjeh, jer je to prilika da se naši ljudi zaposle. A što će se raditi u tom pogonu, koliko će radnika trebati, najbolje je da pitate direktora tvrtke CEMP Ivana Šimića, jer pogon je u njihovu vlasništvu. To je privatna tvrtka i na meni je samo da im, koliko mogu, olakšam posao – kazao nam je načelnik općine.

Tome se i ne bi našlo puno prigovora, ali indikativno je da smo za boravka u Kistanjama, preko puta buduće CEMP-ove tvornice dijelova za vjetroelektrane, susreli i Marka Sladakovića, predsjednika Općinskog vijeća Kistanje koji, kao po nekom “zavjetu šutnje”, o radovima i investiciji koja se sprema u općini s titulom jedne od najsiromašnijih u Hrvatskoj nije baš ništa znao…

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.