INTERVJU Paško Rakić: ‘Spreman sam za sve izazove u naredne četiri godine’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Paško Rakić HDZ-ov je kandidat za zamjenika gradonačelnik Šibenika, a riječ je 36-godišnjaku koji je već 17 godina među glavnim HDZ-ovim operativcima. Kako je iz pozadine prešao u prve redove i što smatra da će napraviti u svom mandatu, otkrio je za Šibenski portal.

Iako vas šibenska javnost poznaje kao HDZ-ovog operativca, mnogi su se iznenadili kandidaturom za zamjenika gradonačelnika Šibenika na predstojećim izborima. S kakvim iskustvom ulazite u tu utrku?

Tijekom gotovo 11 godina rada u gradskoj upravi imao sam prilike detaljno upoznati način na koji Grad Šibenik i javna poduzeća funkcioniraju, odnosno koja su područja gradske nadležnosti te koja je uloga Grada u zaštiti i promicanju interesa i prava građana. Ipak ono što me najviše motiviralo i pripremilo za obnašanje uloge zamjenika gradonačelnika poznavanje je svakog kutka grada i naših sugrađana, s obzirom na to da sam učestalo operativno angažiran na terenu.

Osim toga, čitav život sam proveo u Šibeniku. Tu sam se školovao, počeo raditi i zasnovao obitelj. Isto želim za sve moje sugrađane, njihov grad mora im pružiti sve mogućnosti za napredovanje. Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Burićem već je puno toga napravila kako bi se taj cilj ostvario, a sigurno će tako nastaviti i u idućem mandatu.

Smatrate li da ste, s obzirom na svoj dosadašnji profesionalni angažman, dorasli funkciji zamjenika gradonačelnika?

Nastavno na prethodno pitanje, zaista se osjećam spremnim na sebe preuzeti odgovornost koju sa sobom nosi uloga zamjenika gradonačelnika, a to je ponajviše zbog mog dosadašnjeg radnog iskustva te poznavanja sugrađana i grada. Više od pola svog života radim u javnom i privatnom sektoru, a to sam iskustvo dodatno nadogradio radom u gradskoj upravi, gdje sam dobio izravan uvid u funkcioniranje grada i u ono što će od mene zahtijevati odgovornosti i obaveze. S građanima i gradskom vlasti sam tijekom proteklih godina surađivao na nizu projekata i aktivnosti, a dodatno me motivira i činjenica da se grad i u naredne četiri godine namjerava voditi u suradnji s mladim ljudima.

Na predstavljanju vas se spominjalo kao mladu snagu unutar Burićevog tima. Kako vidite svoju ulogu unutar tog tima?

Kao što sam već istaknuo, sretan sam što ću raditi u timu koji se otvara prema mladim ljudima i našim pravima i potrebama. A to je ono što ću u svome radu zagovarati i provoditi, uz konstantnu komunikaciju sa sugrađanima i operativan terenski rad. Mišljenja sam kako se u tome dobro snalazim, što na kraju krajeva potvrđuje i moje iskustvo i dosadašnji rezultati, stoga očekujem kvalitetnu i ažurnu komunikaciju s gradonačelnikom Burićem i svim gradskim službama te proaktivan pristup radu.

pasko rakic

Kakva je bila vaša dosadašnja suradnja s gradonačelnikom Burićem?

Suradnja s gradonačelnikom Burićem bila je vrlo kvalitetna i to je dodatan razlog zbog čega sam siguran u preuzimanje odgovornosti na poziciji zamjenika gradonačelnika. Vjerujem kako sve polazi iz kvalitetne i iskrene komunikacije i suradnje te obostrane podrške, stoga se veselim radu s gradonačelnikom Burićem i u nadolazećem periodu.

Kada govorimo o infrastrukturi, posljednjih godina Šibenik je doživio nekoliko većih projekata. No, gdje po vašem mišljenju ima prostora za napredak?

Istina, u Šibeniku se u posljednjem mandatu realiziralo nekoliko kapitalnih gospodarskih i kulturno-turističkih projekata, a vizura grada, ali i sadržaji koji se nude građanima i gostima, značajno su se unaprijedili. No ne živi se samo od infrastrukture, pošto nju treba netko moći i koristiti, u što boljim uvjetima života i rada. U naredne četiri godine u fokusu rada moraju i dalje biti mladi i njihove obitelji, vrtići za njihovu djecu, bogatiji sveučilišni programi za studente te radna mjesta za sve njih, s naglaskom na nove tehnologije.

Predispozicije za to već se stvaraju, počevši od POS-ovih stanova za mlade obitelji i resursa za kreativan i inovativan razvoj poduzetništva, novi vrtić za šibensku djecu, Sveučilište raste i ulaže se u kulturu i sport. Treba se nastaviti brinuti i za sugrađane svih uzrasta i dobi, kako bi svi živjeli dostojanstvenim životom, bilo da je riječ primjerice o prihvatilištima za beskućnike, skrbi za starije i nemoćne, ili podršci obiteljima ratnih veterana i poginulih branitelja. Dakle, grad svakim danom dodatno osnažuje svoju infrastrukturu i gospodarstvo, pazi na svoj izgled, čistoću i okoliš, no moj motiv posebice je doprinijeti društveno – socijalnoj komponenti grada i pri tome prije svega mislim na stvaranje novih radnih mjesta te brigu za građane svih dobi i različitih potreba i prava.

pasko rakic


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.