I nakon 160 godina Dan žena mora biti više od darivanja cvijeća

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na samom početku, 8. ožujka nije dan kada muškarci daruju cvijeće ženama i kada se većina žena zadovolji činjenicom da je dobila umirući cvijet na dar. Trebao bi to biti dan kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola i društva uopće.

Više od stoljeća prošlo je od štrajka čikaških tvorničkih radnica. Više od stoljeća diljem svijeta se obilježava Međunarodni dan žena. Iako bi nejednakost mnogi rado okarakterizirali kao stvar prošlosti, ona nije nestala. Nejednakost opstaje, provlači se kroz sustav, društvo, zakone i medije. Stoga nam i sada, jednako kao i prije, treba 8. ožujka.

Prvi Dan žena obilježen je početkom prošlog stoljeća, odnosno davnog 28. veljače 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Ideja o obilježavanju dana posvećenog ženama javila se u doba ubrzane industrijalizacije kada su prevladavali teški radni uvjeti. Tekstilne su radnice 8. ožujka 1857. godine u New Yorku održale javne demonstracije prosvjedujući zbog loših uvjeta rada i niskih plaća.

Prosvjedi 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, a najpoznatiji je onaj iz 1908. godine kada je New Yorkom marširalo 15 tisuća žena tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

No, nažalost unatoč svim dostignućima koja su žene postigle u zadnji stotinjak godina, kada je u pitanju ravnopravnost u odnosu na muškarce, i danas smo svjedoci brojnih primjera neravnopravnosti te diskriminacije žena.

Milijuni žena prosvjedovali su proteklih mjeseci na ulicama svjetskih metropola zbog ubojstava žena u Južnoj Americi, europskih pokreta koji se protive pobačaju i mačistički nastrojenih muškarca na vlasti.

Ženama i danas u mnogim slučajevima prijeti otkaz ako zatrudne, na tržištu rada nemaju jednake šanse kao i muškarci, a plaće su im ponegdje na istim poslovima manje nego kolegama. Žene još uvijek nedovoljno sudjeluju u političkom odlučivanju i upravljanju u institucijama vlasti. Procjenjuje se da će ovim tempom biti potrebno 70 godina da se premosti taj jaz, navela je Međunarodna organizacija rada.

Statistika je, također, zabrinjavajuća kada je u pitanju nasilje nad ženama. Prema podacima UN, oko 35 posto žena širom svijeta bile su žrtve tjelesnog ili seksualnog nasilja. Gotovo 200 milijuna žena i djevojaka podvrgnuto je sakaćenju genitalija, a 700 milijuna udato je prije svoje 18. godine.

Drage čitateljice, drage žene, želimo vam što manje razloga za borbu i što više zadovoljstva u društvu u kojem ćemo svi biti jednako vrijedna ljudska bića.


Pratite nas i na društvenim mrežama: