Izmjena uvjeta

HZZ: Poslodavci koji krše mjere ne mogu koristiti potporu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u utorak je izmijenilo uvjete korištenja potpora za očuvanje radnih mjesta za ožujak pa tako poslodavci kod kojih je utvrđeno kršenje odluka Stožera civilne zaštite neće moći koristiti potporu.

 Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na današnjoj je sjednici donijelo odluku o izmjenama uvjeta korištenja mjere – Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za ožujak 2021, objavili su na stranicama HZZ-a.

Izmjena se odnosi na dio uvjeta koji uređuje ciljanu skupinu poslodavaca te sukladno istoj, poslodavci kod kojih je od strane nadležnih tijela utvrđeno kršenje Odluka Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave) ne mogu koristiti potporu.

Zahtjev za ovu potporu, podsjećaju, moći će podnijeti svi poslodavci koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a najkasnije do 31. prosinca 2020. i to za radnike zaposlene najkasnije do 28. veljače 2021.

Kako bi ostvarili potporu poslodavci će trebati dokazati da su u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna 2020. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na isto razdoblje 2019. temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece. Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prihoda/primitaka kumulativno za drugo i treće tromjesečje 2020. ili četvrto tromjesečje 2020., u odnosu na isto razdoblje 2019.

Alternativno će poslodavci trebati dokazati da su u ožujku 2021. imali pad prihodau odnosu na ožujak 2019. temeljem predaje PDV obrasca za ožujak 2021. i ožujak 2019. Poreznoj upravi.

Poslodavci osnovani nakon 1. travnja 2019. trebaju dokazati pad prihoda u mjesecu za koji traže potporu u odnosu na rujan 2020. temeljem predaje tablice pada, a u slučaju da su osnovani nakon 1. listopada 2020. trebaju dokazati pad prihodau mjesecu za koji traže potporu u odnosu na siječanj 2021. Poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a ili nisu u sustavu PDV-a u usporedivim razdobljima dokazuju pad prihoda na temelju tablice pada prihoda.

Zahtjevi će se zaprimati od 1. do 23. travnja 2021. za isplatu mjesečnih troškova plaće za ožujak 2021.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.