HZJZ objavio detaljne upute: Evo kako će izgledati rad kafića, a tko će prije posla morati mjeriti temperaturu



Foto: arhiva

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je poručio da mjere koje postupno popuštaju od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja mogu vrlo brzo ponovno uvesti ocijene li da će njihovo popuštanje dovesti do širenja zaraze koronavirusa.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je najnovije preporuke za objekte i sve djelatnosti koje počinju u skorije vrijeme raditi, piše RTL.

Podijelili su ih u 14 skupina. Stavili su detaljne upute za kafiće, javni prijevoz, muzeje, trgovine.

1. Upute za ugostiteljske objekte

Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.

Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.

To su samo neke od uputa, ostale možete pronaći OVDJE.

2. Maske za lice

Nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, npr. javni prijevoz, trgovine prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mjestu, moglo bi pomoći smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2. Maske mogu podići svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju, priopćili su iz HZJZ-a.

Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi (tj. staviti je da čvrsto prianja na nos i usta), mijenjati je ako je mokra i ne dirati je dok se nosi.

Detaljne upute o nošenju maski za lice možete pronaći OVDJE.

3. Preporuka za trening športaša i športašica I. I II. kategorije

Organizacija treninga moguća je isključivo na sportskim objektima koji mogu udovoljiti takvim tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštovati fizička udaljenost od 5 metara među svim športašima, a trening istovremeno smije biti organiziran za najviše 5 osoba uključujući jednog trenera i s minimalnim brojem tehničkog osoblja koji rade na pojedinom objektu na koje se također odnose sve mjere prije, tijekom i nakon treninga.

Za svaki će se trening voditi i evidencija o tome tko je sudjelovao u treningu. Preporučuje se da sportaši dolaze pojedinačno, u automobilima te da se treninzi održavaju na otvorenim terenima. Svatko mora imati svoju bocu s tekućinom. Nema tuširanja nakon treninga ni ulaska u svlačionicu.

Više pročitajte OVDJE.

4. Preporuke i upute o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorima

Preporuča se što kraći boravak u skupinama u zatvorenom prostoru. Mora postojati fizička distanca od 2 metra u svim smjerovima. Tamo gdje boravi više ljudi preporučaju se maske za lice.

Prostor se redovito mora prozračivati, čistiti i dezinficirati. Obavezna je i dezinfekcija ruku.

Više preporuka pročitajte OVDJE.

5. Preporuke za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim nezaraznim bolestima

Preporučuje se da često peru ruke, da ne dodiruju lice, da vode brigu o osobnoj higijeni i higijeni prostora. Također moraju paziti na fizičku distancu.

Za ove skupine preporuča se i da izbjegavaju prenapučena mjesta te da ostanu doma. Prije odlaska u ambulantu trebaju se prvo konzultirati telefonski s liječnikom.

Više uputa pročitajte OVDJE.

6. Preporuke za rad brzobrodskih linija i trajekata za prijevoz putnika

Preporuka je da se ograniči broj putnika na najviše 50 posto sjedećih mjesta te da bude smanjen kontakt posade s putnicima za brzobrodske linije.

Za trajektne linije preporuča se da putnici ostanu u svojim automobilima, da drže razmak među putnicima ako ne mogu ostati u autu te da imaju smanjen kontakt s posadom.

Ostale preporuke pročitajte OVDJE.

7. Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika autobusima

Treba paziti na higijenu, preporuča se i da vozač nosi masku tijekom vožnje. Također, putnici moraju držati jedan metar razmaka, postavit će se i fizička barijera između vozača i putnika. Omogućit će se i beskontaktno plaćanje kod kupnje karata.

Više uputa pogledajte OVDJE.

8. Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika tramvajima

Mora se omogućiti razmak od najmanje jednog metra, treba redovito održavati higijenu vozila, prozračivati prostor. Kontrolori moraju nositi masku za lice te koristiti rukavice.

Više uputa pročitajte OVDJE.

9. Preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima

Trebali bi omogućiti 15 posjetitelja na 100 metara kvadratnih. Također, osigurati fizičku distancu od minimalno dva metra. Knjige se nakon vraćanja moraju prebrisati dezinficijensom. Dopušta se posudba knjiga bez korištenja čitaonice.

Ako je moguće, treba osigurati dvosmjenski rad.

Više uputa pronađite OVDJE.

10. Preporuke za rad u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu

Restorani se ne stavljaju u upotrebu. Treba se redovno održavati higijena. Potrebno je održavanje fizičke distance te treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima. od naplate karata potrebno je poticanje beskontaktnim karticama. Ako se plaća gotovinom, potrebno je dezinficirati ruke nakon plaćanja.

Više uputa pogledajte OVDJE.

11. Preporuke za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima

Treba ograničiti boravak posjetitelja na njih 15 u 100 metara kvadratnih. Treba osigurati zaštitne maske te fizičku distancu za sve osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s posjetiteljima. Također, osoblje će prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Dvosmjenski rad je također poželjan.

Više uputa pogledajte OVDJE.

12. Preporuke za sprečavanje infekcije u trgovinama

Treba se ograničiti broj kupaca koji borave u trgovinama. U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.

Preporučuje se dvosmjenski rad te osoblje također prije dolaska na posao mora izmjeriti temperaturu. Potrebna je i higijena prostora.

Više uputa pročitajte OVDJE.

13. Preporuke za sprječavanje infekcije u prostorijama svih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti

Potrebno je osigurati fizički razmak među strankama te između stranaka i djelatnika poslovnog subjekta. Moguće je da bude 20 ljudi u istom trenu u 100 kvadratnih metara.

Treba osigurati fizičku distancu i higijenu.
Više o tome pročitajte OVDJE.

14. Preporuke za provođenje državnog stručnog ispita

Mjesto održavanja ispita i pripadajuće prostorije potrebno je prije dolaska temeljito oprati i ako je moguće dezinficirati, uključujući i sanitarne prostorije. Neposredno prije dolaska kandidata preporučuje se i prozračivanje prostorija.

Na ulazu u ustanovu kandidati se prozivaju jedan po jedan i uručuje im se kratka anketa s pitanjima.

Više o tome pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.