Pratite upute

Hrvatski zavod za javno zdravstvo: Ne nosite nakit van, perite ruke i odjeću, sve dezinficirajteFoto: Ilustracija/Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Upute o tome kako se pripremiti za izlazak iz kuće te kako se ponašati kad dođemo iz trgovine ili šetnje sa psom dok traje rizik od COVID-19.

Prije izlaska van žene trebaju skupiti kosu u rep, ili punđu, te skinuti naušnice, prstenje i drugi nakit. Odjeća bi trebala biti dugih rukava, a masku treba navuči neposredno prije izlaska iz stana – poručuju iz HZJZ u svojim novim preporukama. Ako izlazite sa psom, nastojte izbjeći da se ‘trljaju’ o stupove ili druge javne površine.

Kad se vratite u kuću ili stan iz trgovine, banke, ili šetnje sa psom, ne dirajte ništa oko sebe. Skinite obuću i dezinficirajte šape kućnih ljubimaca. Odmah skinite i sve gornje slojeve odjeće i stavite ih u plastičnu vrećicu.

Odložite torbicu, ključeve, novčanik i slične predmete u kutiji koju ste pripremili na ulazu u stan i odmah operite lice i ruke sapunom i vodom. Potom treba ponovo navući rukavice i dezinficirati mobitel i naočale alkoholom, te površinu torbica koje ste donijeli u stan izbjeljivačem (varikinom). Skinite i te rukavice i odložite ih u smeće te opet dobro operite ruke i sapunom i vodom.

Dio je to uputa koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Ako kišete ili kašljete, odmah zgužvajte maramicu i bacite ju u kantu za smeće. Ako kišete bez maramice, činite to u rukav, ne u dlan.

Nakon što ste u trgovini dirali namirnice ili novac, dezinficirajte ruke i ne dodirujte ruke i lice dok ne operete ruke, poručuju iz HZJZ.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: