Hrvatski ugostitelji na Lozovcu: ‘Povećanje PDV-a ruši kompletnu turističku strategiju’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dvjestotinjak ugostitelja iz cijele zemlje večeras se okupilo na Lozovcu u restoranu Atrium gdje su razgovarali o odluci Ministarstva financija da se stopa PDV-a za usluge ugostiteljstva poveća s 13 na 25 posto.

Domaćin sastanka bila je Koordinacija ugostitelja četiri dalmatinske županije, a ugostitelje su dočekali Predsjednici Ceha ugostitelja iz Dubrovnika, Zadra i Splita Tonći Bitanga, Ante Roso i Stipe Knežević, Predsjednik ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Nenad Šepak, te predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, Joso Smolić.

– Povećanje na PDV-a na 25 posto ruši kompletnu domaću turističku strategiju najmanje do 2020. godine. U svim konkurentskim zemljama poput Italije i Grčke PDV na ugostiteljske usluge znatno je manji od onog u Hrvatskoj. Kad je prije tri godine PDV na ugostiteljske usluge smanjen na 10 posto dobili smo deset tisuća više zaposlenih u ugostiteljstvu i više od dvije tisuće ugostiteljskih firmi. Bili smo na dobrom putu i nije mi jasno da taj dobar smjer idemo mijenjati – kazao je Smolić i istaknuo da se stope poreza mijenjaju poput čarapa.

Okupljeni ugostitelji su istaknuli kako šalju poruku Vladi, ministru financija Mariću i Saboru jer su kao ugostitelji došli u bezizlaznu situaciju.

– Nove odluke Vlade došle su preko noći i nitko nije znao za povećanje PDV-a, što je neugodno iznenadilo sve ugostitelje. Problemi za sve ugostitelje su isti, stopa PDV-a raste za 12 posto.  Ako podignemo cijene, ugrozit ćemo svoju poslovnost i manje prodavati svoje proizvode– rekao je Joso Smolić.

Činjenica što ih nitko iz Vlade nije konzultirao oko rasta PDV-a izavala je ogorčenje kod predsjednika cehova Kneževića i Rosa.

Rapravu ugostitelja okupljenih u restoranu Atrium obilježilo je otvoreno i glasno negodovanje ugostitelja, koji su predbacivali da je zakon donesen u korist Ivice Todorića, a ne malih obrtniika i privrednika.

– Dosta nam je da nas se tretira kao kriminalce i lopove – zaključili su.

Ante Božikov, vlasnik restorana na Kornatima, predložio je da se svi ugostiteljski objekti zatvore usred sezone, pa će tek onda biti vidljiv efekt ovakve odluke Vlade oko podizanja PDV-a.

Na sastanku nisu doneseni konačni zaključci s kojima će ugostitelji ići prema Vladi, a njih će donijeti na Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika koji će se održati u Splitu od 27. do 29. studenog.

Podsjetimo, ministar turizma Gari Cappelli ranije danas je boravio u radnom posjetu Šibeniku gdje je komentirao problem dizanja stope PDV-a u ugostiteljstvu sa 13 na 25 posto.

– Problem nedostatka stručnog kadra veći je od podizanja stope PDV-a  i zajedno s ugostiteljima ćemo iznaći način kako povećanje PDV-a anulirati smanjenjem drugih troškova- kazao je za jutrošnjeg posjeta Šibeniku.

 

Cappelli umjesto ostavke nudi kvalitetan rad: Nedostatak stručnog kadra veći je problem od dizanja PDV-a na 25 posto

foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.