Hrvatska danas bira 12 zastupnika za Europski parlament

Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hrvatska danas po treći put, bira svoje zastupnike u Europski parlament, ima ih pravo izabrati 12 na mandat od pet godina. Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a svoj glas možete dati do 19 sati.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na nedjeljne izbore.

– Pozivam birače da izađu na izbore, kandidata je 396, imaju široku lepezu izbora osoba, ako već nisu odlučili za koju će listu glasovati – poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić- Križanić.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3.832.000 birača, s prebivalištem u Hrvatskoj ih je oko 3.677.000, bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154 tisuće birača, najviše u BiH.

Hrvatska, koja s biračkim mjestima u inozemstvu, čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u EP bira proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja, no preferirani glasovi vrijede samo ako odabrani kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Izbore provodi oko 70 tisuća osoba, za promatranje ih se prijavilo 4.720, javlja RTL,  odnosno za toliko su DIP i niža izborna povjerenstva izdali dozvole, koliki će im biti konačan broj tek će se vidjeti. Naime, Zakon o izborima za EP dopušta političkoj stranci i nositelju nezavisne liste, koji sudjeluju na izborima, da sami odrede promatrača i izdaju mu suglasnost da u njihovo ime promatra izbore.

Imena 12 hrvatskih zastupnika koji će ići u Bruxelles znat će se u nedjelju iza 23 sata. Je li na izbore izašlo više ili manje birača nego prije pet godina, DIP će objaviti u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati.

(Foto: Ilustracija)


Pratite nas i na društvenim mrežama: