‘Hoćemo li ribare tražiti u Slavoniji? Ribarima iz županije nedostaje radne snage

Samo u Tribunju ribarima u ovom trenutku nedostaje 50 radnika koji su voljni raditi na ribarskim brodovima. Zbog takvog  dramatičnog nedostatka radne snage ribari su čak  primorani ostavljati na vezu svoje brodove što u konačnici, vodi ugrožavanju egzistencije cijelih ribarskih obitelji. Čulo se to na  današnjem sastanku u Obrtničkoj komori Šibensko-kninske županije gdje su se, na temu nedostatka radne snage  u ribarstvu, okupili predstavnici Šibensko-kninske županije, Županijske obrtničke komore, Ribarske zadruge  Adria-Tribunj, Lagur-a Galeb, županijskog Ceha ribarstva te predstavnici cehova ribarstva udruženja obrtnika iz Vodica, Murtera i  Šibenika.

– Iako problem nedostatka radne snage u ribarstvu nije od jučer, ribari Šibensko-kninske županije prvi javno  ukazuju na  njega te će Županijska Obrtnička komora kao njihova matična institucija inicirati konkretne aktivnosti koji bi mogli dati rezultata kao što je dogovaranje s Zavodom za zapošljavanje svojevrsnog sajma poslova u ribarstvu kako bi se uspostavio neposredni kontakt između ribara –obrtnika i potencijalnih zaposlenika- kazao je predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić.

foto sastanak ribari

Dodao je da bi dugoročno trebalo raditi na  promociji ribarskog zanimanja, ali i svih drugih obrtnih zanimanja kako bi se postepeno stekla pozitivnija slika o vrijednosti tih poslova.

Naime, u  raspravi se u više navrata istaknulo kako posao ribara obuhvaća niz pozitivnih karakteristika o kojima se nikad nije glasno govorilo kao što je cjelogodišnja zaposlenost, prosječna visina plaće  od oko sedam tisuća kuna, plaćanje osposobljavanja te osiguranog toplog obroka, radne odjeće i ostalog. Sve su to prednosti posla na ribarskom brodu u  odnosu na neke sezonske poslove. Na sastanku je istaknuto da će se, ukoliko to bude potrebno, radnike u ribarstvu morati tražiti u Slavoniji jer za ribarstvo nisu odobrene uvozne kvote radne snage.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.