Bio je to veliki plan

Hoćemo li kazaljke u nedjelju pomaknuti zadnji put? Nećemo, jer korona je ubila i taj plan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Sjećate se ono prije dvije godine kad je Europa slavodobitno odlučila ukinuti pomicanje sata? Svi su o tome pričali, i u Europi i u Hrvatskoj, i vlasnici kokoši i vozači kamiona i ministri i fizičari, svi su se izjašnjavali je li bolje ljetno ili zimsko i hoće li djeca ići u školu po mraku ili to nema smisla, piše RTL.

E pa, po tom velikom planu, sat bismo zadnji put trebali pomaknuti ove nedjelje. Naravno, ako bismo ostali na ljetnom računanju. 2021. je trebala biti ta godina, nitko naravno nije znao da će doći korona i da više nikog u Europi neće biti briga za micanje sata.

Godine 2018. 84 posto građana u Europskoj Uniji izjasnilo se u anketi da je za prestanak pomicanja. 2019. Europski parlament velikom većinom podržava taj prijedlog, Europarlamentarci si daju rok od dvije godine da svaka država odluči, ali od tad nije došlo na dnevni red.

– Ovo nije zadnje pomicanje sata, ali u svakom slučaju vidjet ćemo što će se zbivati, mogu razumijeti da su teme ljudskih života, zdravlja i očuvanja ekonomije zaista prioritet – jasno će eurozastupnica Biljana Borzan.

U anketi je tada više od 85 posto Hrvata reklo da je za ukidanje pomicanja sata. Većina Hrvata prema anketi je za ljetno vrijeme zbog turizma, a kada bi ostalo zimsko vrijeme tijekom ljetnjih mjeseci.


Pratite nas i na društvenim mrežama: