Od pašnjaka do pet milijuna kuna

Hoće li i Marko Jelić biti Petrinina (dobra) vila?Foto: Primošten Immobilien
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Stipe Petrina, načelnik Općine Primošten i predsjednik županijske Skupštine, preko agencije za promet nekretninama oglasio je prodaju vile izgrađene u grubim radovima za koju su mu izdane dozvole koje nisu smjele biti izdane, što je Šibenskom portalu potvrđeno iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Sa saznanjem o nelegalno izdanim dozvolama Ministarstvu se obratio i bivši župan Goran Pauk koji je u nedjelju cijelu priču objavio na svom Facebook zidu.

– Stara izreka kaže ‘tko o čemu, *urva o poštenju’. Kaže neki dan vrli aktualni predsjednik županijske skupštine kako poziva župana na ostavku jer da ovaj neće na njegovom poštenju graditi političku karijeru…a isti taj predsjednik županijske skupštine ne objašnjava i ne spominje kako je, na koji način, kakvim radnjama i temeljem kojeg plana postao vlasnik dviju građevinskih dozvola koje su ‘isposlovane’ za njegov teren u Primoštenu, a koje po nalazu Ministarstva graditeljstva nisu uopće smjele biti izdane jer se temelje na za njih nevažećem planu – piše Pauk.

U odgovoru na upit Šibenskog portala iz Ministarstva su odgovorili da su proveli nadzor zakonitosti nad postupcima izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola za izgradnju samostojećih stambeno-gospodarskih i pomoćnih građevina, na katastarskim česticama 15696/466 i 15696/510 k.o. Primošten, koje su izdane od Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije, za investitora Stipu Petrina iz Primoštena.

Prilikom provedbe nadzora uočeno je da su predmetne lokacijske dozvole izdane pozivom na odredbe Prostornog plana uređenja Općine Primošten, a da odredbe navedenog plana nisu usklađene sa odredbama Prostornog plana uređenja Šibensko-kninske županije u dijelu koji se odnosi na izgradnju građevina stambeno-gospodarski sklopovi – poljoprivredno gospodarstvo (farme). Dakle, u konkretnom slučaju radilo bi se o neusklađenosti Prostornog plana uređenja Općine Primošten sa Prostornim planom uređenja Šibensko-kninske županije. Poradi navedenog ovo Ministarstvo je dopisom dalo uputu prvostupanjskom tijelu, da se u postupcima izdavanja akata za građenje vodi računa o pravilnoj primjeni zakonskih odredbi u vezi uvjeta koji su propisani za izdavanje akata za građenje, odnosno o tome da se prilikom izdavanja akata za građenje vodi računa o pravilnoj primjeni dokumenata prostornog uređenja. Uputa je otpremljena iz Ministarstva dana 3. studenog 2021. godine – navode u odgovoru iz Ministarstva.

Kako iz Ministarstva nismo dobili konkretne odgovore o posljedicama nadzora, ponovno smo ih, 8. studenoga ove godine, pitali namjerava li Ministarstvo, temeljem članaka 16. i  108. Zakona o prostornom uređenju, kao nadležno tijelo u pogledu usklađenosti sa Zakonom i propisima donesenim na temelju tog zakona, poništiti sporne odredbe PPU Općine Primošten ili ih obustaviti od primjene dok Upravni sud ne donese rješenje te koji je rezultat nadzora nad zakonitošću konkretnih, izdanih lokacijskih i građevinskih dozvola, koji je zaključak donesen, koji je pravni status predmetnih objekata i koje slijedeće korake će Ministarstvo poduzeti? Do danas odgovor iz Ministarstva nismo dobili.

Pojednostavljeno, netko je iz nadležnog županijskog Upravnog odjela izdao dozvole Stipi Petrini iako je bio dužan primijeniti odredbe plana više razine, Prostornog plana uređenja Šibensko-kninske županije, po kojima Petrina ne bi mogao dobiti dozvole.

Goran Pauk je objavio i kako je jedna vila izgrađena na spornim terenima u roh-bau izvedbi oglašena na prodaju za 680 tisuća eura. Iz oglasa se vidi da je riječ o objektu s dva kata veličine 400 četvornih metara na zemljištu od 5.250 kvadrata. Vila ima četiri spavaće sobe i četiri kupaonice te bazen od 75 kvadrata. Kako navode iz agencije koja prodaje vilu ‘uz zadivljujući i jedinstven pogled, potencijalnom kupcu će biti privlačna i činjenica što u blizini nema drugih građevina, prema čemu su omogućeni potpuna privatnost i mir‘.

Goran Pauk zaključuje kako je tragično što su sporne građevinske dozvole izdane u njegovom mandatu, te žali što se to dogodilo bez njegovog saznanja jer se radi o aktima u upravnom postupku koje izdaje ovlašteni službenik i župan nije sastavni dio tih postupaka.

– Informaciju o tome sam dobio tek tijekom moje prošle izborne kampanje i u konzultaciji sa mojim timom odlučeno je da se s tim bavimo nakon izbora te uputim predmete na reviziju u Ministarstvo kako bi prije poduzimanja slijedećih koraka još jednom potvrdio sumnje u legalnost izdanih dokumenata – piše Pauk te dodaje da je osobno uputio predmet na reviziju u nadležno Ministarstvo.

Prema Paukovim informacijama Ministarstvo je, doduše tek nakon pet mjeseci, odnosno neki dan, dopisom upućenim Županiji potvrdilo totalnu neusklađenost izdanih dozvola sa županijskim prostornim planom te uputilo predmet na daljnje rješavanje županijskoj administraciji.

– Željno iščekujem sljedeće korake te očekujem da će moj nasljednik, aktualni župan, postupiti upravo onako kako mu to zakon i pravo nalaže – ukidanjem nezakonito stečenih građevinskih dozvola te podizanjem kaznene prijave s ciljem otkrivanja koruptivnih radnji i počinitelja koji su ovdje vrlo izvjesni i mogući. Spoznaju o tome ima već više od mjesec dana i očekujem veću promptnost u postupanju. Eto neka zamisli da sam ja taj investitor koji je ‘isposlovao’ takve dozvole i da nisam koalicijski partner ili da je Sanja Čatlak ili da je bilo koji drugi HDZ-ovac u pitanju – poručuje Pauk Jeliću.

K.Bilan i M.Marotti


Pratite nas i na društvenim mrežama: