HNS-ovci u povodu Dana žena: ‘Po ženama se naziva samo 2,6 posto ulica i trgova u Šibeniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dan žena je prilika da se podsjetimo povijesne borbe i dizanja glasa žena u  ostvarivanju prava žena. Prava koja im danas, nažalost, toliko godina poslije, pokušavaju biti smanjena, piše HNS u svom današnjem priopćenju u povodu Dana žena.

Iako čine više od polovice stanovništva, po ženama se naziva samo 2,6 posto ulica i trgova u Šibeniku. Od 338 ulica samo njih pet nosi imena žena, dvije su ulice s bračnim parovima i dvije su ulice sa sveticama.

U Zagrebu je, primjerice, situacija još gora, tek 1,8 posto ulica i trgova nosi ime žene. Žene su, pokazuju nedavno provedena istraživanja, zastupljene gotovo 15 puta manje od muškaraca, a većina ulica posvećenih ženama su male sporedne ulice, daleko od središta i važnih prometnica.

U današnjem društvu još je uvijek izražena rodna diskriminacija, a nasilje nad ženama nema tendenciju smanjenja. Stoga su potrebni svakodnevni napori kako bi se unaprijedila primjena pozitivnih propisa koje imamo.

Primjeri poput nedavnog istupa poljskog EU konzervativca koji je u svom govoru u EU parlamentu kazao da su žene manje vrijedne, da su slabiji spol i da za isti posao trebaju biti manje plaćene od muškaraca trebali su odavno postati prošlost.

Jednako kao što je prošlost trebala postati diskusija o slobodi na pravo izbora kod pobačaja, to je, smatramo, pravo svake žene individualno i nikako ne bi smjelo biti stvar prijepora vladajućih i oporbe.

Kad je o sudjelovanju žena u politici riječ, HNS je, podsjećamo, jedina stranka koja je poštovala žensku kvotu i koja je u četiri ministarstva imala tri ministrice i potpredsjednicu vlade.

Dan žena samo je podsjetnik na činjenicu da svaki dan trebamo doživjeti kao mogućnost za afirmaciju ravnopravnosti žena,  za jednakost šansi u društvu.

I zbog svega toga HNS će, kao i svake godine, dijeliti cvijeće ispred HNK Šibenik sa početkom u 10 sati i 30 minuta, pišu HNS-ovci u svom priopćenju.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.