Tresla se brda, rodilo se niš'

HNK Šibenik prodan je indijskom investitoru! Nitko od vijećnika nije bio protiv…Foto: M. Marotti
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hrvatski nogometni klub Šibenik je prodan. Odlučilo je tako danas Gradsko vijeće koje s 14 glasova za i osam suzdržanih podržalo odluku Povjerenstva za prodaju kluba, a koje su činili predstavnici svih stranaka u gradskom parlamentu. Zanimljivo je da nitko nije bio protiv prodaje kluba, ali je svejedno odluci prethodilo dva sata, na trenutke, prilično besmislene rasprave.

No krenimo ispočetka…

Prvi je počeo Bandićev vijećnik u Šibeniku, Anton Dobra, koji je ustvrdio kako mu je žao što nema doktora Ive Glavaša, a složio se i s gradonačelnikom Željkom Burićem oko činjenice da Glavaš nije bio član Povjerenstva, ali je svejedno očitao bukvicu i otišao sa sjednice Gradskog vijeća.

– Slažem se da Grad Šibenik treba prodati klub, ali način na koji ga prodajemo je upitan… Zašto? Ovo što je gospodin gradonačelnik rekao je točno. Ovo je ugovor o prodaji kluba, ima šest stranica. Prodajemo HNK za sto tisuća kuna, vrijednost dionica je 59 milijuna kuna, a temeljni kapital 62 milijuna kuna. Na 23 godine dajemo dva igrališta, Ljubicu u Crnici i onaj na Šubićevcu s upravnom zgradom. Dakle, 23 godine netko na tim igralištima može raditi što god hoće; koncert, hipodrom… Može doći Sarađen i napraviti 500 parkirnih mjesta – poručio je Dobra te dodao kako novi investitor ne mora zadržati 300 djece u klubu, dok će omladinski pogon i dalje financirati Grad Šibenik.

Klub, kako kaže, ima 20 igrača, a najmanje svaki vrijedi 50 tisuća eura. S druge strane, indijski investitor je dao garanciju na tri milijuna kuna da pet godina neće mijenjati ime kluba.

– Dođe li do investicije, uđe li u Europsku ligu, to ne radi investitor nego Grad Šibenik. S obzirom da smo prvi na ljestvici, da pokazujemo dobit, pitam se radimo li ispravan ili pametan potez. Za 13.500 eura prodajemo HNK Šibenik i pravo korištenja dva nogometna igrališta na 23 godine. Mislim da smo se malo zaletjeli – kazao je Dobra.

‘Tiho, zabolila me glava’ 

Tihomir Paškov, pročelnik gradskog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, uzvratio je da se teško očitovati nakon Dobrinih riječi koji je sudjelovao u radu Povjerenstva. Nazvao ih je vrlo jednostavno – politikanstvom.

– HNK je 2012. godine pretvoren u športsko-dioničko društvo, a iste godine je klubu dano pravo igranja. Kada ste donosili odluku o prodaji nogometnog kluba, imali ste procjenu vrijednosti kluba. Ona je u minusu, manja od 100 tisuća kuna koja je početna cijena. Računajući i pravo igranja, marketing, vrijednost igrača koji su u tom trenutku bili u nogometnom klubu. Vrlo dobro znate da u ovom trenutku Gradsko vijeće ništa ne daje stranom partneru osim onog što je u ugovoru. Što se tiče investicija koje će budući vlasnik uložiti u objekte, on to može samo uz suglasnost Grada. Vi ste to vijećnicima dostavili na izglasavanje. U ugovoru piše da je kupac upoznat sa stanjem objekata i da prihvaća to stanje – naglasio je Paškov.

– Tiho, zabolila me glava jer sam očekivao upravo ovakav odgovor. Na prvu našu tezu, vi ste prebacili da smo mi, Dobra, Marenzi, Glavaš, Šupe, da nas šest ili sedam uz gospodina Kulušića, da smo mi sastavili ugovor, mi smo ti koji smo ugovor predložili Gradskom vijeću. Ne prebacujte odgovornost – istaknuo je Dobra.

– Povjerenstvo je nominalno ovo donijelo pred gradske vijećnike – bio je decidiran Paškov.

‘Dobra, vi ste uspješan gospodarstvenik. Sjajno! Kupite klub’

U raspravu se uključio i gradonačelnik Burić kojemu nije bilo jasno današnje pranje mozga oko činjenice tko je bio u Povjerenstvu, tko nije…

– Gradsko vijeće odlučuje. Tko je protiv, neka ne diže ruku. Gospodine Dobra, kažete da ste gospodarstvenik, i to uspješni. Kupite nogometni klub. Sjajno. Ja ću reći svom Klubu vijećnika da ne glasa za ovo danas i problem riješen – obratio se Dobri gradonačelnik Burić.

– Poprilično ste nas danas izvrijeđali. Nemojte si uzimati za pravo da nama dijelite lekcije. Kad sam ja to spominjao da sam uspješni gospodarstvenik?! Vi ste gradonačelnik grada Zagreba, odnosno Šibenika, vi mene morate slušati. Ja sam na vašoj strani, želim da to bude transparentno, nisam protiv toga. Nemojte mi spočitavati što da radim – ljutit je bio Dobra.

Kome je skočio puls?

– Nikoga ja ne napadam. Ako očekujete da imate gradonačelnika budalu, onda ste promašili cilj. Ja sam medicinar, meni je trenutačno puls 58, a kad mi moj i vaš zbrojili, to bi bio relevantan podatak. Inače, na tome se temelji i detektor laži. Bilo je natječaja, a zamislite koje su to bjelosvjetske budale koje nisu htjele kupiti klub. Ako to bude loš posao, brzo će on nama njega vratiti uz sankcije – rezolutan je bio Burić.

Za riječ se javila Petrinina vijećnica Iris Ukić Kotarac koja je rekla da je predmet poziva bila kupnja dionica HNK Šibenik. Ipak, dodala je kako je Grad mogao aneksirati ugovor između Grada i HNK Šibenik za pravo korištenja stadiona na pet ili 10 godina.

– Neka naprave dva koncerta od Thompsona, zaradit će ne znam koliko. U protivnom, ovo je praktički davanje imovine ni za što. Prije smo govorili o naknadama za rad u Nadzornom odboru, ekipa primala lovu, a igrači nisu imali što jesti. Tako je nastalo 56 milijuna dugova. Ne vidim ovdje transparentan rad, a Povjerenstvo je paravan. Jesam za prodaju jer ne možemo financirati nogometni klub – poručila je Ukić Kotarac.

– To pravo igranja je na 30 godina – odvratio joj je Paškov.

‘I u Londonu su klubove branili emocijama?’

Replicirala je Petrinina vijećnica i upitala Burića kad će to Grad zaraditi od prodaje igrača…

– Tko nama kaže da će nogometni klub biti ovakav kakav je… Tko kaže da investitor neće napraviti novi stadion. Mislite li da su oni u Londonu, da su bili blesavi i budale pa su klubove branili emocijama. Čak i kad odluči Gradsko vijeće, imate provjeru u Ministarstvu koje će pitati vlasnika odakle ti novci. Ipak smo mi demokratska država – poručio je Burić.

Još jedan vijećnik napustio je Gradsku vijećnicu nakon svog podužeg izlaganja, a to je bio Branko Kronja s Petrinine liste. Šef HSS-a u Šibeniku, Milorad Mišković Casper, nadalje, pobojao se za 10 radnih mjesta na Šubićevcu, a Ljubica Kardum upitala je li radi klima u vijećnici.

Za sve je kriv Goran Pauk?

Naposljetku je riječ dobio SDP-ovac Joško Šupe koji je poručio oporbenim kolegama da svi skupa plaču za prolivenim mlijekom.

– Na moju političku sreću, sadašnji župan Goran Pauk doveo je klub u ovu situaciju. Danas spašavamo što se spasiti da. Godine 2017. smo imali ponudu na klupama, ali smo je odbili. Čekaju nas Batižele, novi cjenik odvoza smeća, redefinicija ugovora između Grada i kluba. Klub je prošle godine u minusu sedam milijuna kuna tako da o vrijednosti ne možemo govoriti – zaključio je Šupe i rekao da svi mogu biti čista obraza.

Naposljetku, vijećnici s HDZ-ove liste, njih 13, plus Rikard Marenzi s Petrinine liste, odlučili su prodati HNK Šibenik Paramount grupi indijskog investitora Punkaja Gupte za nešto više sto tisuća kuna. Svi ostali vijećnici nisu bili protiv, već su bili suzdržani…


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.