Pomlađivanje ili ...

HDZ-ovci ne otkrivaju karte uoči izbora. Jedino Burić zna da više neće na čelo gradskog odbora

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Istaknuti lokalni HDZ-ovci još ne otkrivaju svoje namjere kada su u pitanju funkcije u stranci u kojoj, za koji dan, počinju statutarno određeni izbori nakon što su objavljeni rezultati lokalnih izbora. U Šibensko-kninskoj županiji moglo bi biti zanimljivo jer je HDZ u svibnju nakon 28 godina izgubio Šibensko-kninsku županiju.

Podsjetimo, izbori u HDZ-u će početi 1. rujna i moraju završiti do 5. prosinca. No, predsjednici općinskih i gradskih odbora bit će poznati 17. listopada u prvom ili 24. listopada u drugom krugu.

Aktualni predsjednik šibenske organizacije i gradonačelnik Željko Burić svoje viđenje stanja u stranci gradi na iskustvu proteklih izbora.

– S obzirom da imamo iskustva nedavnih lokalnih izbora, na regionalnoj i lokalnoj razini, o rezultatima nećemo pričati, ali svaki rezultat dovodi do određenih političkih zaključaka. Moj je da je HDZ zreo za pomlađivanje vodstva stranke, stava sam da treba dati šansu mlađim ljudima koji su prilagođeni trenutku u kojem se nalazimo. Dakle, u ovom trenutku ja ne razmišljam o kandidaturi za predsjednika gradskog odbora – nikad ne reci nikad, ali puno toga bi se moralo dogoditi da bih ja ponovno istaknuo kandidaturu za predsjednika.  Nemam favorita, razmišljam o nekim imenima, a sve ovisi o nizu okolnosti – kazao je Burić.

Predsjednik Županijskog odbora Nediljko Dujić, za čijeg je mandata u svibnju HDZ izgubio Šibensko-kninsku žiupaniju,  a koji je krivicu za loš izborni rezultat prebacio na Gorana Pauka rekavši u izbornoj noći da ‘nije loš rezultat HDZ-a, nego je loš rezultat kandidata’, još ne želi otkrivati karte.

– Vrlo brzo ćete biti informirani, a sve u skladu s Propisnikom koji nam nalaže način provedbe izbora. U ovom trenutku nema razloga da ni tajim ni otkrivam, neki optimalni rok počinje iza 1. rujna, a ja mislim da je optimalno između 1. i 15. rujna da otkrijemo i sve kandidate. Ja sam apsolutno načisto vezano za protekle izbore. Poštivat ću hodogram događanja na unutarstranačkim izborima i u tom periodu će biti poznate kandidature. Ne bih volio iskakati od ostalih kolega, a nema ni potrebe jer ima sasvim dovoljno vremena da svatko promisli, odluči i kaže javnosti što želi – zaključio je Dujić.

Dio članstva navodno misli da Dujić nakon svega ne bi trebao ostati na čelu županijske organizacije stranke no nitko ne želi o tome konkretno govoriti.

Paško Rakić, nakon ukidanja jednog mjesta zamjenika gradonačelnika, bio je HDZ-ov kandidat za zamjenika šibensko-kninskog župana na proteklim lokalnim izborima. Tada ga je Goran Pauk najavljivao kako budućeg župana za četiri godine, a nije tajna da su ga mnogi, posebno mlađi članovi stranke, vidjeli kao boljeg kandidata za župana na proteklim izborima. Kako kažu naši izbori, Rakić bi bio idealan kandidat za funkciju županijskog predsjednika, a za Šibenski portal kaže:

– Moj osobni stav je da stranka treba kadrovsko osvježenje i na gradskoj i na županijskoj razini. Tu tezu crpim iz jednostavnog izvora, a to je rezultat prošlih lokalnih izbora. Mislim da moramo ponuditi nove ljude koji će privući pozornost šire zajednice i povratiti povjerenje birača. Aktivno ću se uključiti u izborni proces i unutar stranke donijeti odluku za koju funkciju ću se kandidirati – kazao nam je Rakić.

Jedna od kandidatkinja, čije se ime spominje u kuloarima je Sanja Jakelić, ravnateljica Opće bolnice Šibenik koja je za Šibenski portal kazala da za sad ne bi komentirala priče o svom mogućem angažmanu na nekoj od stranačkih funkcija.

– Uključit ću se u izborni proces, kao i svaki drugi član stranke, a to sam i do sada činila. Bilo kakvu kandidaturu ne bih komentirala. Još nam traje sezona, pandemija ne posustaje, puno je posla, a i politička situacija je takva da još ne razmišljam o bilo kakvom dodatnom angažmanu – kaže Sanja Jakelić.

Dio članstva na čelu stranke vidi akrtualnog ministra pravosuđa Ivana Malenicu koji je za Šibenski portal danas kazao:

– Unutarstranački izbori su raspisani, a još uvijek nisam odlučio na koju se poziciju prijaviti. Mislim da će to biti mjesto potpredsjednika županijskog odbora, ali i dalje je sve otvoreno. Stranci treba svježa krv i mladi ljudi, trebaju nam mladi ljudi koji će biti više uključeni – kazao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Uz njegovo, u kuloarima se pojavilo i ime Danijela Milete, aktualnog dogradonačelnika i dopredsjednika županijske organizacije, no on je bio kratak i jasan.

– Ne mislim se kandidirati ni za predsjednika gradske ni za predsjednika županijske organizacije HDZ-a – rekao je Mileta.

Od kandidature, čini se, ni na ovim izborima ne odustaje Branko Peran kojem prijeti isključenje iz stranke ako se u sljedeće četiri godine na bilo koji način ogriješi o odredbe Statuta HDZ, odlučio je lani Sud časti šibenskog HDZ-a. On je prošlo ljeto potpisao priopćenje stranačkog ogranka Grebaštice u kojem su kritizirali rad HDZ-a.

– Nije isključeno da se neću kandidirati na predstojećim unutarstranačkim izborima, ali nisam još odlučio hoće li to biti za gradsku ili županijsku organizaciju i za koju funkciju, kazao je jutros Branko Peran za Šibenski portal.

K.B.,M.M.,F.P. i M.J.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.