HDZ ne želi povratak na staro. I zato bespogovorni Malenica drži ‘status quo’ u Vodovodu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Promjene na čelu Vodovoda neće biti u dogledno vrijeme, odnosno Frane Malenica će i dalje nastaviti voditi to poduzeće, doznaje Šibenski portal. Dakle, od raspisivanja natječaja za direktora u prosincu ove godine, o čemu se duže vremena šuškalo, vrlo vjerojatno neće biti ništa.

Više je razloga za ostanak Malenice na čelu Vodovoda…

Prvi je taj što šibenski gradonačelnik Željko Burić ima puno povjerenje u Malenicu, a to je više puta javno isticao. Bitan mu je i zbog činjenice da trenutačno vodi najveći projekt u Šibeniku, onaj Aglomeracije, vrijedan skoro 300 milijuna kuna. Izabran je izvođač radova, čeka se rok žalbe, a već u prosincu ove godine teška mehanizacija stiže na šibenske ulice kako bi mijenjala dotrajale vodovodne i odvodne instalacije.

Iako projekt pomalo već ide po inerciji, promjene nisu poželjne u osjetljivom trenutku kada je i Poljana raskopana te će dobar dio uže i šire gradske jezgre biti pod najezdom bagera. Potrebna je koordinacija radova na visokoj razini, a sadašnji direktor Vodovoda pokazao se kao prihvatljiv kadar Burićevoj administraciji.

Drugi razlog je što HDZ, na gradskoj i županijskoj razini, ne želi povratak starih ljudi, koji su odslužili svoje u politici. Vodovod je jako dugo vremena bio pod ogromnim medijskim pritiskom, a za vladavine Mihe Mioča puklo je nekoliko afera. Buknulo je kad je javnost doznala da je račun firme ovršen za 1,2 milijuna kuna, i to radi kredita HNK Šibenik. Mioč je bio prozivan špekulantom zbog kupnje dionica Jadranske banke za čak pet milijuna kuna koja je naposljetku sanirana novcem poreznih obveznika.

Međutim, kap koja je prelila čašu javnosti, ali i političkog vrha HDZ-a, bio je događaj iz 2015. godine kada je Nadzorni odbor Mioču dao novi petogodišnji mandat, što je značilo da bi on šef Vodovoda bio do 68. godine. (!?) Mioč tijekom svih tih afera nije komunicirao s novinarima, ali je napokon organizirao presicu interesantno poručivši da ako je on problem, onda problema nema.

HDZ je morao sanirati štetu te su organiziranom akcijom županijska i gradska organizacija preko Skupštine ovladali Nadzornim odborom, smijenili Mioča i postavili Malenicu kao privremeno rješenje, ali očito na duže razdoblje. Oni i dalje kontroliraju Nadzorni odbor tako da ništa ne može proći bez njihova znanja.

Tu dolazimo do trećeg razloga. Burićevoj administraciji, ali i središnjici na Trgu Andrije Hebranga je jako važno da više nema reperkusija oko Vodovoda jer da je, kojim slučajem, afera s Miočem pukla prije lokalnih izbora, teško da bi HDZ onako uvjerljivo pobijedio i pokupio 13 od 25 mandata u šibenskom Gradskom vijeću. Podsjetimo, Mioč je smijenjen početkom kolovoza, niti mjesec i pol dana nakon drugog kruga izbora.

Također, vrlo je jasno da vladajućima sada ne treba nikakva proizvodnja možebitnih afera jer su konačno zatvorili problem Vodovoda, a projekti se redaju jedan za drugim, od Poljane, Aglomeracije, Trokuta, do tvrđave sv. Ivana. Ne smijemo zaboraviti ni da ova HDZ-ova vlast ima hrabrosti za Novu godinu dovesti izvođače pankere, ali i dame iz Novog sada.

Posljednje što ne treba zaboraviti je da je Malenica čelnik šibenskog HNS-a, a HDZ na nacionalnoj razini koalira s ‘narodnjacima’ koji, pak, prijete izlaskom iz Vlade ako u nju uđe Milan Bandić sa svojim ljudima. HDZ ima stabilnu većinu i ne želi ovisiti o Bandićevim prebjezima iz različitih stranaka, ali i još postojećim optužnicama protiv zagrebačkog gradonačelnika. Premda ga je, na opće ‘čuđenje’, hrvatsko pravosuđe oslobodilo za neke…

To su dovoljni razlozi da lokalni HDZ zadrži ‘status quo’ i jednostavno produžava mandat Malenici dokle im je to potrebno. Zakonski to mogu, ali moraju utišati dio stranačkih ljudi, što sadašnja nomenklatura uspješno radi. Na koncu konca, Frane Malenica, uvjeravaju nas u gradskoj upravi, svaki zadatak izvrši bez ikakvih pogovora. Što prije nije bio slučaj…


Pratite nas i na društvenim mrežama: