Gradonačelnik Burić ugostio kolege oftalmologe. Među njima su ugledni profesor Vatavuk i njegovi učenici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Preko 300 oftalmologa iz Hrvatske i drugih zemalja sudjeluje na 19. kongresu Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva koji se do subote održava u Vodicama. Njih tridesetak, predvođenih rođenim Šibenčaninom, porijeklom iz Drniša gdje mu živi majka prof. dr. Zoranom Vatavukom, predstojnikom Klinike za Očne bolesti u zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice ugostio je sinoć gradonačelnik Željko Burić, a domaćin je bio i dr. Nikola Sušić, šef Očnog odjela u šibenskoj bolnici, koji s ponosom ističe rezultate rada tog odjela.

– Do prije tri godine smo bili malo insuficijentni s opremom, ali smo u međuvremenu nabavili komjupetrsko vidno polje, novi OCT aparat, a prošle godine i fundus kameru. Od prije petnaestak godina već imamo moderni fako aparat po kojem smo poznati u Dalmaciji i šire s operacijom katarakte, tako da trenutno radimo otprilike oko 1.300 operacija  godišnje i nekih 200 do 300 drugih operacija. Prešli smo prije nekoliko godina na takozvanu jednodnevnu kirurgiju, tako da pacijenti ujutro dođu, operiraju se i poslijepodne idu doma – kazao je dr. Sušić.

Zadovoljan je i što će do kraja godine biti dovršena zgrada takozvane dnevne bolnice u kojoj će biti smješten Očni odjel, nove sale i poliklinika.

– Tamo ćemo s većim brojem ambulanti i opremom koju imamo te još nekom dodatnom opremom moći zadovoljiti naše potrebe za oftalmološkom dijagnostikom i operacijama, kao što smo radili i dosad. Da pojasnim, osamdesetih godina prošlog stoljeća radili smo oko 90 katarakti godišnje, sad radimo 1.300, otprilike s istim brojem oftalmologa, tako da smo jako ubrzali tu proceduru jer se stil operacije promijenio i pacijenti su zadovoljniji i prepoznali su nas kao centar izvrsnosti tako da dolaze iz susjednih županija. Red je dulji, ali nije to operacija prije koje je pacijent vitalno ugrožen pa ne mislim da je to veliki problem. Po tome smo zapravo, s obzirom na veličinu bolnice, u vrhu, odmah ispog kliničkih bolnica, rekao bih na petom mjestu – ponosan je dr. Sušić.

Prof. Zoran Vatavuk ponosan je na veliki broj mladih specijalizanata i specijalista koji sudjeluju na Kongresu na kojem će do subote govoriti o glaukomu, kontaktnim lećama, bolestima mrežnice, uvee neurooftalmologiji, dječjom otalmologiji, katarakti, refraktivnoj kirurgiji i drugim stručnim temama.

– Lijepo je vidjeti mlade ljude željne dodatnih znanja koji će s godinama steći puno iskustva na dobrobit oftalmologije u Hrvatskoj, odnosno na zadovoljstvo naših pacijenata – ističe prof. Vatavuk.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: