Pregovori oko modela kompenzacija

Goran Pauk: ‘Izmjenama poreza na dohodak lokalne jedinice gube oko 4 milijarde kuna’

Jedinice lokalne samouprave upozoravaju na izgubljenih oko 4 milijarde kuna sredstava zbog porezne reforme i izmjenama poreza na dohodak, a dodatno se i bore s posljedicama korona krize i pada gospodarske aktivnosti te većih troškova koji su nastupili početkom ove školske godine zbog nabave zaštitnih maski, dezifencijensa i prijevoza učenika, javlja Zupan.hr.

Oko mogućih modela kompenzacijskih mjera trenutno se vode pregovori s Ministarstvom financija, rezultati će uskoro biti  poznati, ali malo je vjerojatno da će kompenzacije ići kroz izravnu financijsku pomoć kako je to bilo lani.

Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija poručio je da je svjestan kako kriza nameće da svi podnesemo dio tereta, ali je neophodno ublažiti udar na županije kojima porez na dohodak čini 80 posto prihoda.

– Promjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave u ‘lokal’ je došlo oko 3,3 milijarde kuna više. Ipak, najavljenim izmjenama poreza na dohodak iz lokalnih će blagajni doslovno uzeti od 3,5 do 4 milijarde kuna. To je nenadoknadiv gubitak i u ovom trenutku se vode pregovori između ministarstva i predstavnika jedinica lokalne i područne samouprave o mogućim modelima kompenzacije za izgubljena sredstva. Budući da je ministar Zdravko Marić naveo da PDV nije predmet diskusije, ostaje samo vidjeti koje su ostale mogućnosti da se kompenziraju lokalni minusi koji će biti još veći zbog općeg pada gospodarske aktivnosti – reako je Pauk za Zupan.hr.

Ministar financija Zdravko Marić je samo poručio  ‘da će sve biti jasno ovih dana’, a u posljednje vrijeme govori da se neće okrenuti leđa županijama, gradovima i općinama te da se ide u smjeru funkcionalne decentralizacije, a ne fiskalne decentralizacije.

Podsjetimo, od početka sljedeće godine smanjit će se stopa  poreza na dohodak sa 24 posto na 20 posto te sa 36 posto na 30 posto za veća primanja građana.

Inače, u prošlom mandatu i primjenom od početka 2018. godine donesen je novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave temeljem kojega su gradovi, općine i županije u 2019. u odnosu na 2017. ostvarile 3,35 milijardi kuna više prihoda, odnosno oko 30 posto više u odnosu na 2017. godinu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.