Goran Pauk: Iz obnovljivih izvora već možemo pokriti 70 do 90 posto vlastitih potreba za strujom

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tradicionalno već petu godinu zaredom Razvojna agencija i Šibensko-kninska županija organizirale su danas Dan energetske učinkovitosti Šibensko-kninske županije.

Po riječima Mire Lepur, ravnateljice Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, ovo događanje jedinstvena je prilika da svi zainteresirani direktno dobiju informaciju o mjerama energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije kojima naša županija obiluje, kao i o načinima i mogućnostima sufinanciranja tih mjera putem nacionalnih i EU fondova.

rra16052017 (17)

– Razvojna agencija u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za gospodarstvo radi godišnji Plan gospodarenja energetskom učinkovitošću u Šibensko-kninskoj županiji te sudjelujemo u pripremi i realizaciji trogodišnjeg Akcijskog plana za energetsku učinkovitost. Mi kontinuirano pratimo potrošnju energije u svim javnim ustanovama putem informacijskog sustava za gospodarenje energijom, a naša strateška uloga je praćenje i priprema natječaja iz područja energetike za javne ustanove i gradove i općine, kaže Mira Lepur.

Razvojna agencija je unatrag par mjeseci pripremila i predala projekte za energetsku obnovu triju škola i sada se čeka njihova evaluacija.

– Pozivamo sve zainteresirane za prijavu na takve natječaje, posebno javnu upravu da nam se jave i pomoći ćemo im dalje u pripremi i provedbi projekata, poručila je Lepur.

rra16052017 (2)

Po njezinom mišljenju ima još puno prostora za napredovanje i još se puno toga može napraviti po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije koji su budućnost i svakako moramo zamijeniti konvencionalne alternativnim izvorima energije.

– U našoj županiji želimo postići povečanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, smanjivanje štetrnog utjecaja na okoliš i poboljšati sigurnost opskrbe električnom energijom i ostvariti pozitivne lokalne učinke kroz otvaranje ‘zelenih’ radnih mjesta uz smanjenje režijskih troškova svim našim žiteljima, naglasio je župan Pauk.

Dodao je kako Šibensko-kninska županija već proizvodi značajne količine energije iz obnovljivih izvora.

rra16052017 (3)

– Po procjeni struke, proizvodnjom vjetro i hidroelektrana naša županija može zadovoljiti od 70 do 90 posto vlastitih potreba za električnom energijom. Čini me se da je to poprilično dobar rezultat, a uz postojeća postrojenja Prostornim planom su predviđena područja za istraživanje dodatnih šest hidroelektrana i 17 vjetroelektrana. Razvojna agencija je prijavila i projekte energetske obnove škole Domovinske zahvalnosti u Kninu ukupno vrijedan 4,8 milijuna kuna, srednje škole Ivana Meštrovića u Drnišu vrijedan 2,2 milijuna kuna te osnovne škole Kistanje vrijednosti 3,62 milijuna kuna. Kroz sva tri projekta ostvarit će se uštede energije i smanjenje emisije CO2 za više od 85 posto, rekao je Pauk.

Županija i Razvojna agencija su, dodao je Pauk, u suradnji s UNDP-om proveli projekt elektrifikacije osam obiteljskih kuća u ruralnim krajevima koje nemaju pristup električnoj mreži vrijedan 550 tisuća kuna te će i dalje pratiti sve natječaje i raditi na popularizaciji energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije.

rra16052017 (9)

Predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja okupljene su upoznati s aktualnim programima i natječajima te budućim planovima na području energetske učinkovitosti, s posebnim naglaskom na nacionalne programe energetske obnove zgrada Republike Hrvatske. Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavili su rezultate provođenja mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije kako za javne ustanove, općine i gradove tako i za gospodarske subjekte i građane, s posebnim naglaskom na upravitelje višestambenih zgrada, a način na koji naš obrazovni sustav prati trendove energetske učinkovitosti prezentirali su predstavnici Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku te Industrijsko-obrtničke škole Šibenik.

rra16052017 (19)

dan energetske ucinkovitosti


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.