Najviše se razlika može uočiti u posjetima parkovima

Google otkriva: Stanovnici Šibensko-kninske županije najlošije slušaju mjere kad su odlasci u parkove u pitanjuFoto: Ilustracija

Već danima slušamo Nacionalni stožer civilne zaštite kako moli sve hrvatske građane da budu odgovorni u ovo doba krize zbog širenja zaraze koronavirusom. Mnogima nije jednostavno stalno biti kod kuće, a pogotovo kad je vrijeme sve ljepše. Najviše se razlika može uočiti u posjetima parkovima i dok su u Zagrebačkoj županiji najodgovorniji, u Šibensko-kninskoj je zabilježen najmanji pad u odlasku u parkove.

Bilo je mnogo polemike oko potencijalnih praćenja građana da bi se ustanovilo tko sve krši samoizolaciju ili tko se još okuplja u grupama. I dok traju rasprave o tome koliko to narušava privatnost građana, Google je odlučio izaći s gomilom podataka i za čak 131 zemlju objaviti trendove kretanja posljednjih dana.

Dakle, sada prvi put na širokom uzorku imamo uvid u to koji se dijelovi svijeta bolje pridržavaju uputa za što učinkovitijim socijalnim distanciranjem. Večernji list dobio je i kompletan uzorak tih podataka za Hrvatsku, uključujući pregled po svim županijama.

Google je izračunao da je u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko dana za čak 82 posto opao odlazak građana i zadržavanje u šoping-centrima, kafićima, restoranima, muzejima, knjižnicama, kinima i sličnome. To su podaci posljednjih nekoliko tjedana (od 16. veljače do 29. ožujka), a uspoređuju se s prosječnim podacima iz razdoblja od 3. siječnja do 6. veljače, dakle u vrijeme kada još nikakvih restriktivnih mjera nije bilo.
Nadalje, Googleovi podaci pokazuju da je u Hrvatskoj odlazak u trgovine s hranom opao za 57 posto, a posjećivanje parkova u padu je od 45 posto. Posjećivanje postaja javnog prijevoza u padu je od čak 74 posto, što govori u prilog tome da se u Hrvatskoj provodi zabrana kretanja između mjesta boravišta.

To su dakle prosječni podaci za Hrvatsku, ali ponegdje se mogu vidjeti odstupanja i različiti pristupi među županijama. Najviše se razlika može uočiti u posjetima parkovima. Tako su najodgovorniji građani u posljednjim danima prema Googleu bili u Zagrebačkoj županiji (64 posto manje posjeta parkovima) i Varaždinskoj županiji (62 posto), a oprezniji su bili i građani u Ličko-senjskoj županiji (pad od 58 posto) te u Zagrebu (51 posto).

Istodobno najmanji pad u odlasku i zadržavanju u parkovima zabilježen je u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je samo 12 posto manje odlazaka u parkove, a slično je i u Osječko-baranjskoj županiji (14 posto). Slijede Karlovačka županija (16 posto), Zadarska županija (19 posto), Bjelovarsko-bilogorska (23 posto), Dubrovačko-neretvanska (29 posto), Istarska (35 posto) i Splitsko-dalmatinska županija s 33 posto. Za nekoliko županija Google nije uspio generirati podatke.

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.