Ginekološka društva poručuju trudnicama da se mogu i trebaju cijepiti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U želji da ne učine nešto što šteti njihovu djetetu, mnoge trudnice zaziru od cijepljenja. U odluci ne pomažu ni proturječne izjave u medijskom prostoru – od toga da se trebaju cijepiti neovisno o tjednu trudnoće, zatim da se cijepe one kojima je prošlo šesnaest tjedana, ali i da nije dobro cijepiti se. Ginekološka društva Hrvatskog zbora liječnika ne dvoje – treba se cijepiti.

– Trudnice i danas ne znaju kome vjerovati: epidemiologu, stožeru ili ginekologu; nažalost, sve imaju instance različito mišljenje kada su trudnice u pitanju, kazala je Danijela Drandić iz udruge Roda.

Nakon prikupljenih dosad dostupnih podataka stajalište struke o cijepljenju trudnica je od suzdržanog stiglo do preporuke, piše HRT

– Svi ti podaci koji su nam za sada dostupni dokazuju da cijepljenje nema nikakav štetan utjecaj na zdravlje trudnice, ima sve više podataka dapače da trudnice imaju sve veći rizik od komplikacija Covida, i u svjetlu tih novih informacije – preporučujemo cijepljenje trudnica, istaknuo je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić, 2.studenoga.

U pripremi su i smjernice više ginekoloških društava bazirane na stručnim podacima.

– Preporuka je da se cijepi RNA cjepivima Pfizer i Moderna, rekao je predsjednik Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu Branimir Peter.

Prema podacima HALMEDA kod trudnica su zaprimljene dvije tek prijave sumnji na blage nuspojave; bol u mišiću ruke, te na mjestu uboda i mučnina.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.