Geonucleus.Si: Društvo Juraj Dalmatinac, Microsoft i Span predstavili projekt digitalizacije stare jezgre Šibenika

Microsoft Hrvatska, Span i Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac danas su u Zagrebu predstavili projekt informacijskog sustava kulturno povijesne cjeline Šibenika – Geonucleus.Si. U informacijskom sustavu Geonucles.Si, svakoj građevini stare gradske jezgre Šibenika pridružena je odgovarajuća informacijska kartica s osnovnim informacijama i konzervatorskim smjernicama. Rješenje je, prema potrebama Društva Juraj Dalmatinac, temeljeno na Microsoftovom sustavu računalstva u oblaku Azure, koje je u procesu donacije od strane Microsofta. Razvoj, implementaciju i prilagodbu rješenja provodi tvrtka Span, te će pomoći društvu u prvim koracima korištenja rješenjem, ali i samom platformom Azure.

– Potreba za projektom Geonucleus.Si nastala je iz dugogodišnje gradske problematike: prespore i neadekvatne obnove, te posljedično umanjenje spomeničkih svojstava građevina, kaže Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac te dodaje kako je šibenska povijesna jezgra jedna od najvrjednijih i najuščuvanijih na Jadranu.

image010

Projektom Geonucleus.Si želi se omogućiti da povijesna jezgra živi i da ljudi u njoj ostaju, a uz pomoć tog projekta lakše će obnavljati svoje građevine po konzervatorskim uvjetima.

– Ističem da inicijativa za informacijskim sustavom dolazi iz lokalne zajednice, od naše udruge koja djeluje na lokalnoj razini i želi doprinijeti zaštiti svoje kulturne baštine. Ovo je naš doprinos u revitalizaciji gradske jezgre koji će građanima omogućiti da prije odlaska u konzervatorski ured dobiju osnovne konzervatorske informacije i smjernice, svojevrsnu ‘osobnu kartu’ građevina stare jezgre. Sve smjernice usuglašavamo sa nadležnim konzervatorskim odjelom, dodaje Grubić.

Imajući u vidu problematiku i definirane ciljeve projekta, Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac odlučilo se za implementaciju rješenja temeljenog na Microsoftovom sustavu računalstva u oblaku Azure, koje će potrebama projekta prilagoditi i u potpunosti provesti tvrtka Span.

geonucleus

– Zahvaljujemo Društvu Juraj Dalmatinac što nas je prepoznalo kao partnera koji je spreman i može izraditi takvu aplikaciju koja će, vjerujemo, biti od koristi, kako građanima tako i ostalim zainteresiranim subjektima. Cilj je bio dizajnirati sustav koji će riješiti stvarne probleme, a pri tome unaprijediti postojeće procese. Također, željeli smo kreirati čvrste temelje za buduća proširenja s obzirom na veliki potencijal npr. u turizmu. Span rado sudjeluje u ovakvim i sličnim projektima jer su oni dobri primjeri digitalne transformacije u gradovima, rekao je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana.

– Šibenik je prvi grad u Hrvatskoj, a vjerojatno i regiji, u kojem je proveden ovakav projekt. Vjerujem kako će njegovu vrijednost prepoznati i drugi gradovi i krenuti u slične vlastite projekte. Na ovaj način, kao kompanija, želimo potaknuti Društvo Juraj Dalmatinac, ali i sve ostale neprofitne organizacije koje djeluju u Hrvatskoj, da koriste najbolju tehnologiju, a istovremeno smanje operativne troškove projekata, rekla je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

U okviru projekta do sada je obrađeno oko 330 objekata. U konačnici, sustav će biti javno dostupan u obliku internetskog portala, putem kojega će se transparentno, brzo i precizno nuditi informacije koje će olakšati održavanje objekata ili investiranje u staru gradsku jezgru.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.