Više

  SDP-ov odlazak na ljevicu pomogao je rejtingu HDZ-a

  Franko Vidović: Cijenim gradonačelnika, ali me strah da Šibenik ne ostane ‘vječiti talent’ bez realizacije

   

  Šibenski zastupnik u Saboru, nezavisni Franko Vidović svakako je jedan od aktivnijih narodnih poslanika, predsjednik saborskog Odbora za obranu i osvjedočeni antifašist, a o svemu pomalo pričali smo za Šibenski portal. Vidović otkriva svoje daljnje političke ambicije, osvrnuo se i na rad šibenske gradske uprave, bivših kolega iz SDP-a kao i na ukupnu političku situaciju u zemlji i svijetu.

  Dobro se zna da ste iz SDP-a izašli nakon puno godina jer se ne slažete s politikom koju vodi Peđa Grbin. Postali ste nezavisni, a Davor Bernardić kojeg ste otvoreno podržavali najavio je osnivanje nove političke stranke. Hoćete li i Vi postati član i što očekujete od nove stranke na političkoj sceni?

  Sad hladnih glava pomalo mi je žao na emotivnoj razini zbog razlaza sa SDP-om, razumski i iskustveno mi je jasno da je taj razlaz bio neminovan. Ovaj SDP sa sadašnjim vodstvom i ja smo se razišli na svim mogućim razinama, a najvažnije su vrijednosna i ideološka. SDP je deklarativno otišao jako u lijevu stranu, odmaknuo se od socijaldemokratskih vrijednosti i približio krajnjoj ljevici. I to je legalno i legitimno, ali to nije moja pozicija. S druge strane, to su pravi uzroci stagnacije i rasta HDZ-a usprkos svim skandalima koje su proizveli njihovi bivši, a i neki sadašnji ministri. SDP je trenutno daleko, daleko odmaknut od centra, a to nije prirodna pozicija za veliku stranku kakva SDP želi biti i nekad je bio. HDZ je čvrsto u desnom centru i grabi i dobar dio glasača centra. Jasno je da iz takve situacije HDZ profitira, dok SDP i dalje polagano, ali sigurno tone. Upravo taj nedostatak konkurencije u centru hrvatskog političkog bića pokušat ćemo nadomjestiti osnivanjem stranke socijaldemokrata i pokušat ćemo parirati HDZ-u, ali i izgubljenoj politici SDP-a. Imamo sve legitimne pretpostavke za tako nešto, najbrojniji smo oporbeni klub zastupnika i svakako su naši zastupnici među najaktivnijima i najvidljivijima. Novu stranku vidim kao stranku zasnovanu na osnovnim i bitnim socijaldemokratskim vrijednostima i kao stranku lijevog centra. Mislim da tu moje kolege iz kluba Socijaldemokrata i ja možemo biti dostojni i dosljedni akteri, okrenuti potrebama i htijenjima građana, a ne dnevno-političkim doskočicama. I do sad smo pokazali da, o stvarima koje se događaju u Hrvatskoj i koje uzročno utječu na živote naših građana, razmišljamo ozbiljno i da nismo uvijek i svud protiv inicijative bilo vlasti bilo  Ali samo tamo gdje cijenimo da je to interes građana. Kad procijenimo da je neka inicijativa ‘reklamna kampanja za skidanje odgovornosti’ onda tu postavimo rampu, ma tko da je pokretač. Tako ćemo se ponašati i ubuduće i građanima ćemo nuditi uz rješenja za bolji život suradnju umjesto svađe, ozbiljnost umjesto doskočica…

  Niste prečesto kritizirali rad šibenskog gradonačelnika Željka Burića, a ipak se puno govori o tome da ćete na novim lokanim izborima krenuti u utrku upravo za Grad Šibenik. Koliko je to točno i čiju podršku očekujete?

  Nije tajna da aktualnog gradonačelnika uvažavam i da posebno cijenim to što se daleke 2013. nije postavio kao da povijest počinje s njim. Puno projekta koji su do danas realizirani su pokrenuti u mandatu 2009-2013. Neke projekti su ideja i izvedba sadašnje vlasti, ali ono što je bitno jest sinergija svih tih projekata koji su na kraju dali ukupnost odnosno današnju stvarnost Šibenika. Šibenik danas svakako bolje izgleda nego prije 13 godina, grad je doista zasjao u punom sjaju. Ostaje još povijesna jezgra, Gorica, Kalelarga i Masna ulica za face lifting. Šibenik svoj najvrjedniji i najljepši dio, šibensku rivu mora vratiti u potpunosti pod svoju upravu ali ono što mu fali jesu ljudi. Nismo povećali broj stanovnika već smo ga smanjili i sužava nam se baza jer su nam građani sve stariji. Ne brinemo dovoljno o najstarijima i potrebitima. Gospodarstvo, osim turizma, nam stagnira ili se razvija u puno manjoj mjeri od očekivanog. Ono na čemu treba poraditi jesu demografske mjere, ali i mjere za privlačenje mladih ljudi, mladih obitelji da svoj život požele organizirati u Šibeniku. A to onda uključuje i vrtiće, škole, novu bolnicu, uvjete stanovanja, radna mjesta,  progresivan razvoj grada u punom smislu. Puno je to kompleksnija tema nego što je mogu ovdje izložiti. I puno je toga za napraviti, ali svakako kvalitetne pretpostavke razvoja su ostvarene, mada smo s njima kasnili dobrih 20-ak godina. Što se moje moguće kandidature tiče, u ovom trenutku o tome ne razmišljam, prerano je, a da ne govorim da su pred nama prije parlamentarni odnosno europski izbori.

  U vrijeme dok ste bili dogradonačelnik Šibenika, od 2009. do 2013. godine započeli ste neke projekte koje je dovršila aktualna vlast u gradu. Jeste li zadovoljni? Ili možda, što najviše zamjerate?

  Već sam gore napomenuo što posebno cijenim kod sadašnjeg gradonačelnika. Ono što zamjeram jest napuštanje projekta plaže Banj. Plaža Banj je postao šibenski dragulj, jedno od mjesta zbog kojih turisti dolaze u Šibenik. Pa na samoj plaži velike tvrtke snimaju svoje reklamne spotove sa predivnim pogledom na grad u pozadini. Plaža Banj je tijekom ljetnih mjeseci promijenila način života u Crnici i Njivicama, Docu, ma u cijelom gradu, usudio bih se reći utjecala je na rast vrijednosti nekretnina u njezinom okružju. Na žalost, Banj je prepušten u ruke privatnim koncesionarima, a zamišljen je sasvim drugačije. Pri tom da me netko krivo ne shvati, nemam ama baš ništa protiv privatne inicijative ali sama plaža i njen okoliš su trebale biti javni prostor, prostor svih građana o kojem skrbi jedino i isključivo Grad Šibenik! Ugostiteljski objekt je mogao i morao biti u privatnoj koncesiji, ali opet pod drugačijim uvjetima i tu je Grad trebao imati presudni utjecaj u svakom trenutku. Plaža Banj nije izgrađena do kraja i mislim da će se sa mojom tezom složiti svi građani koji ovo pročitaju. Banj je trebao biti produžen do nekadašnje TEF-ove uvale, a do danas nisam sebi razjasnio zašto je aktualna vlast ‘izbrisala’ marinu iz prostornih planova na području TEF-ove uvale. Kad govorimo o sinergiji, upravo je produžetak Banja i izgradnja te ‘izbrisane’ marine mogla itekako dodatno pozitivno utjecati na Crnicu, Njivice i Dolac i život u njima, a slijedom i na boljitak svih građana u gradu. Ali vjerujem da će već netko nekad složiti se sa mojim viđenjem tog dijela grada i da je to neminovnost.

   

  U javnosti se Šibenik percipira kao grad koji se zadnjih nekoliko godina vidljivo mijenja na bolje. Što Vi mislite?

  Rekao bih grad više nije zapušten, tvrđave su obnovljene, obilježeno je spomenikom rođenje i pripadnost Dražena Petrovića ovom gradu, imamo plažu u gradu, na Podima se događaju sporadične investicije, zahvaljujući privatnim investitorima dobili smo i nove hotele u gradu i Mandalini,… Tu bih posebno istaknuo dvojicu naših domaćih investitora, Antu Mioča i Zorana Popovića koji su uložili svoje znanje i novac u projekt hotela Bellevue… Ali ne otvaramo planski nova područja za razvoj grada već se to događa stihijski i neplanirano, kaskamo u prostornim planovima. Nismo partner poduzetnicima u njihovim stremljenjima i poslovnim pothvatima već ih tjeramo da se prilagođavaju nama. Ubiremo prirez što je, s današnjom razvijenošću Šibenika već upitno samo po sebi, a ne vraćamo ga kroz socijalne, sportske i društvene programe već ga pretačemo u građevine koje su upitne isplativosti. Kad jednu cestu kopate tri puta u dvije godine onda to govori o lošem planiranju radova. To je u Šibeniku postalo pravilo, ne iznimka. Ne posvećujemo pažnju razvoju OPG-ova već im i otežavamo, ne damo vodu OPG-u ako nema građevine na terenu i slično. Sve nabrojeno ne pridonosi razvoju, već stagnaciji. Pogledajmo u pravcu Istre kako to oni rade i kako prosperiraju od tog.

  Ono što je bitno, grad Šibenik sa svim svojim vrednotama, sa svojom povijesnom jezgrom, tvrđavama, ako hoćete i sa svojim ljudima je najbolje što ovaj dio Hrvatske nudi, tu me nitko ne može razuvjeriti.  Imamo ogroman potencijal, ali nemamo viziju razvoja. Kao, bit će nešto od nas, ali strah me da ne ostanemo, sportski rečeno ‘vječiti talent’ bez realizacije.

  Nakon promjene vlasti u Šibensko-kninskoj županiji, a evo već prošla godina dana, kako Vi vidite razvoj situacije s obzirom da odnose unutar koalicije na vlasti, odnosno očekujete li da će mandat odraditi do kraja?

  Na žalost, osim na papiru i na funkcijama, te u broju javnih svađa, ja nikakvu promjenu ne primjećujem. Ne primjećujem promjenu u upravljanju sredstvima proračuna, ne primjećujem promjenu u upravljanju pomorskim dobrom, ne primjećuje promjenu u odnosu prema poduzetnicima, pa ni prema građanima. A glasao sam za promjene! Primjećujem da mijenjaju ljude, neke koje je trebalo promijeniti jer su postali kočnica svojim ustanovama. Ali, na žalost i neke koje apsolutno nije trebalo promijeniti i gdje su ljudi mijenjani da bi došli neki drugi, bez ikakvog smislenog razloga. Tu u prvom redu mislim na smjenu dr. Sanje Jakelić koja je svojim radom u potpunosti opravdala povjerenje građana.  Vjerovatno usljed rastrganosti unutar same koalicije i rješavanja vlastitih problema funkcioniranja ne uspijevaju funkcionirati prema vani. Govorim o percepciji, ne o stvarnom stanju koje je moguće drugačije jer zaista nisam preduboko upućen u rad na nivou županije. A imam dojam i da me nastoje držati što je moguće dalje od zbivanja. Sami će odrediti što i kako će odraditi po pitanju mandata, ali za sad ne vidim nekakvu slogu unutar koalicije na vlasti tako da su svi scenariji mogući. Svakako im želim da odrade svoj mandat do kraja svi skupa jer prekid mandata u svađi, izazvan vlastitim neslaganjem, znači ujedno i povratak HDZ-a na vlast. A uzroci i povodi za sve čemu smo danas svjedoci na razini županije su upravo skriveni u dugogodišnjoj neprestanoj vladavini HDZ-a u županiji.

  Predsjednik ste saborskog Odbora za obranu, a svjedoci smo vrlo teške situacije zbog rata u Ukrajini. Usto, predsjednik Milanović u otvorenom je sukobu s Vladom i ministrom obrane.  Što mislite kad bi taj suludi rat mogao prestati i vidite li rješenje nesuglasica na relaciji Pantovčak -Markov trg?

  Ne vidim prestanak sukoba niti na obzoru, a o odnosu predsjednika RH, ministra obrane i premijera zaista više ne bih govorio. Najviše oni sami govore o tome pa neka slobodno i nastave. Ja sam sve o tom već rekao, po Ustavu i zakonima RH obrana je segment koji je upućen na konsenzus u parlamentu i u izvršnoj vlasti. Na žalost, svi vidimo da konsenzusa nema. Moje viđenje je da je politička pogreška u današnjem odnosu snaga u Europi i svijetu preuzimati teret obrane i sigurnosti cijele jedne nacije na leđa samo jedne političke stranke, te da je takav način funkcioniranja neodgovoran i riskantan. A što se tiče Ukrajine, podržavam njihov obrambeni rat, ali mislim da je realnost da će Rusija ostvariti dio svojih ciljeva. Hrvatska treba biti i jest na strani Ukrajine, trebamo im pomoći u granicama naših mogućnosti humanitarno i zbrinjavanjem izbjeglica. Evo prije neki dan je Grad Šibenik na otvaranju MDF-a ugostio stotinjak ukrajinske djece i to je upravo vrsta pomoći o kojoj govorim. Ali biti solidaran i pomoći ne znači da se trebamo gurati u prvi red i trubiti u ratničke trube! Prvo interes naših građana i naše države, pa onda sve ostalo!

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Zanimljivi poslovi i odlične plaće. Provjerite koje tvrtke...

  Tražite posao? U suradnji s portalom posao.hr donosimo vijesti o trenutno otvorenim radnim mjestima. Sretno! Restoran Bulin zapošljava na radnom mjestu Pomoćni kuhar (m/ž). Mjesto...

  Velike promjene u zapovjedništvu ruske vojske, Putin smijenio...

  Istitut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo ključne dijelove, piše Index. Rusko Ministarstvo obrane izjavilo je...

  Sunčano vrijeme i prava ljetna vrućina

  Nedjelja će u Dalmaciji biti sunčanija od subote, pa će vrijeme uglavnom biti vedro. Popodne će uz obalu zapuhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar....

  Kreković zabio u porazu Šibenika, pred Čanadijem je...

  Šibenik je poražen u prvoj pripremnoj utakmici za novu sezonu. U slovenskoj Kranjskoj Gori bolji od njega bio je srpski superligaš Bačka Topola koji...

  NAJNOVIJE

  Zanimljivi poslovi i odlične plaće. Provjerite koje tvrtke zapošljavaju u našoj županiji

  Tražite posao? U suradnji s portalom posao.hr donosimo vijesti o trenutno otvorenim radnim mjestima. Sretno! Restoran Bulin zapošljava na radnom mjestu Pomoćni kuhar (m/ž). Mjesto...

  Velike promjene u zapovjedništvu ruske vojske, Putin smijenio više generala

  Istitut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo ključne dijelove, piše Index. Rusko Ministarstvo obrane izjavilo je...

  Sunčano vrijeme i prava ljetna vrućina

  Nedjelja će u Dalmaciji biti sunčanija od subote, pa će vrijeme uglavnom biti vedro. Popodne će uz obalu zapuhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar....

  Kreković zabio u porazu Šibenika, pred Čanadijem je još puno posla

  Šibenik je poražen u prvoj pripremnoj utakmici za novu sezonu. U slovenskoj Kranjskoj Gori bolji od njega bio je srpski superligaš Bačka Topola koji...