Poticanje na terorizam

Francišković i Kovačević ostaju u pritvoru, ostali pušteni kućama, no još uvijek pod istragom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je priopćenje o jučer uhićenim ljudima povezanih s prosvjedima u Šibeniku i Zagrebu. Radi se o sedam osoba – dvije su danas pritvorene, a ostali su pušteni te će se u nastavku istraživanja utvrđivati njihova eventualna povezanost s ovim kaznenim djelom, kao i eventualna povezanost drugih, za sada nepoznatih osoba.

– Policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu proveli su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba, zbog sumnje da su javno poticali na terorizam. U odnosu na navedene osobe, tijekom jučerašnjeg dana provedene su pretrage doma, osoba i vozila.

U odnosu na dvije uhićene osobe, 51-godišnjaka i 65-godišnjaka, utvrđena je osnovana sumnja da su počinili kaznena djela Javno poticanje na terorizam na način da su, s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, tijekom studenog 2021. godine na neprijavljenim javnim prosvjedima, održanim radi protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite, uvedenim u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti COVID-19, putem otvorenih i javno dostupnih Internet kanala, putem društvene mreže, komunikacijskih grupa na komunikacijskoj platformi, javno iznosili zamisli kojima izravno i neizravno potiču građane u zemlji i inozemstvu na napade na tjelesni integritet drugih osoba, članove Vlade Republike Hrvatske i zastupnike u Hrvatskom saboru, zauzimanje objekta nacionalne radioo-televizije i drugih javnih objekata i infrastrukture te na nasilne metode borbe protiv institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu demokratski izabrane političke vlasti u Republici Hrvatskoj.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv 51-godišnjaka i 65-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava radi postojanja osnovane sumnje da su počinili ranije navedeno kazneno djelo te su predani pritvorskom nadzorniku.  Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja ostale osobe su puštene na slobodu, dok će se u nastavku istraživanja utvrđivati njihova eventualna povezanost s ovim kaznenim djelom, kao i eventualna povezanost drugih, za sada nepoznatih osoba – piropćili su iz MUP-a.


Pratite nas i na društvenim mrežama: