FOTO Vojska i mornarica bile su na visini zadatka kod Žirja. Evo kako je izgledala vježba ‘Harpun 17’

Završni prikaz vojne vježbe Hrvatske ratne mornarice ‘Harpun 17’ održan je jučer u vojarni ‘Zečevo’ i u akvatoriju srednjeg Jadrana, na morskom poligonu otoka Žirje, objavilo je na svojim stranicama Ministarstvo obrane.

Vježbu na moru su s motorne jahte ‘Učka’ promatrali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), Zapovjedništva za potporu (ZzP), Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), predstavnici Hrvatske kopnene vojske (HkoV), vojni izaslanici akreditirani u Hrvatskoj, kao i ostali uvaženi gosti.

žirje harpun vježba

Riječ je o vježbi s bojnim gađanjem koja predstavlja glavni obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini, a održava se od 18. do 22. listopada 2017. godine. Sudionici vježbe, pripadnici HRM-a, HkoV-a, HRZ i PZO-a, ZzP-a, ZSS-a, pukovnije Vojne policije (PvP), Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD) i Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava (SKiS) izveli su pokaznu vježbu osposobljenosti združenog djelovanja u pomorsko-desantnim operacijama. Potporu vježbi pružilo je i Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture stavljanjem brodica iz njihova sastava na raspolaganje u svrhu provedbe planiranih sktivnosti, kao i lokalna Dobrovoljna vatrogasna društva.

Završni prikaz vježbe započeo je u vojarni ‘Zečevo’, odakle su snage hrvatske kopnene vojske provele topničko-raketno gađanje na metu, nakon čega su raketne topovnjače Vukovar i Dubrovnik provele gađanje meta s različitih udaljenosti. Po završetku zračnog udara koji su uspješno provele snage HRZ i PZO-a simulirajući zračne udare po ciljevima visoke vrijednosti, uslijedio je zračni desant snaga ZSS-a, koji je proveden istovremeno s pomorskim desantom s desantno jurišnim brodovima. Vojnici su desantnim brodovima minopolagačima prebačene iz luke Lora u područje provedbe vježbe, te su u plovidbi prekrcane na desantno jurišne brodove. Vježba se nastavila gađanjem zračnog cilja brodskim topništvom.

žirje haprun vojna vježba

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo provedbom vježbe i obučenosti snaga koje su sudjelovale u vježbi ‘Harpun 17’. naglasivši kako je kontrolirano i precizno upravljanje vatrom, brzi i učinkoviti manevar snaga te usklađeno djelovanje tijekom provedbe napadne operacije dokaz da razvijamo vojsku na pravi način.

– Hrvatska ratna mornarica je jamac sigurnosti na moru, što je danas i pokazala kroz ovu vježbu. Vidjeli smo visoku uvježbanost i osposobljenost te integriranost snaga kroz združeno djelovanje snaga Izvrstan manevar i precizna gađanja kopnenih snaga, desant zračnih snaga i mornarice, kao i ostale aktivnosti koje su pokazali pripadnici svih grana Oružanih snaga koji sudjeluju u vježbi, jamac su njihove spremnosti i sposobnosti, kao i pokazatelj da su u mogućnosti ostvariti sve zadaće koje su pred nama – rekao je ministar Krstičević.

krstićević ministar žirje

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović naglasak je stavio na izuzetnu suradnju s ostalim granama Oružanih snaga RH, budući da se ova vježba održava već desetu godinu zaredom.

– Ovo je bila vježba mornarice, kopnenih snaga, zrakoplovnih i drugih snaga s naglascima na zadaćama na moru, koja je pokazala sinergiju i zajedništvo svih grana Oružanih snaga –  istaknuo je kontraadmiral Stipanović.

Cilj vježbe ‘Harpun 17’ bio je prikazati uvježbanost i osposobljenost sudjelujućih snaga u pripremi i provedbi borbenih djelovanja kroz usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje. Tijekom vježbe prikazana je integracija i upravljanje vatrom i manevrom kao i provedba usklađenog djelovanja u operaciji pomorskog desanta. Scenarij vježbe osigurava operacijske izazove za angažiranje združenih namjenski organiziranih snaga u oslobađanju privremeno okupiranog teritorija. U sklopu provedbe operativnih i taktičkih procedura, sudjelujuće snage provodile su vjezbovne aktivnosti sukladno NATO savezničkim doktrinarnim publikacijama.

phoca_thumb_l_harpun_22102017_22

U vježbi ukupno sudjeluje 675 pripadnika Oružanih snaga RH. U svojstvu časnika za raspoređivanje vježbe ‘Harpun 17’ je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, a direktor vježbe je zapovjednik Flotile HRM-a kapetan bojnog broda Damir Dojkić.

Stožer vježbe bio je smješten u vojarni ‘Zečevo’, a upravljanje vježbom omogućeno je stvaranjem potpune digitalne pomorske situacijske slike. Podaci s različitih senzora integrirali su se u digitalnu sliku u realnom vremenu, što je omogućilo neometano upravljanje vježbom.

phoca_thumb_l_harpun_22102017_39 žirje haprun vojna vježba phoca_thumb_l_harpun_22102017_30 morh vježba žirje phoca_thumb_l_harpun_22102017_08 phoca_thumb_l_harpun_22102017_01-b phoca_thumb_l_harpun_22102017_01-a phoca_thumb_l_harpun_22102017_01-c

(foto: MORH/M. Čobanović; OSRH/S. Brigljević, M. Sirišćević)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.