Zaštitnik pomoraca i djece

FOTO/VIDEO U šibenskom akvatoriju tradicionalno položen vijenac povodom blagdana sv. Nikole

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Polaganjem vijenca u more za kojim su uslijedila i tri kruga brodom, uz zvuk njihovih sirena, tradicionalno je, nedaleko mula Krke u šibenskom akvatoriju, obilježen blagdan sv. Nikole, zaštitnik stradalih i nestalih pomoraca.

Svečanoj tradiciji na brodu Lučke kapetanije nazočili su šibensko-kninski župan Marko Jelić, Milko Kronja, voditelj ureda Sindikata pomoraca i ITF inspektor te katedralni župnik don Krešimir Mateša. Također, kako je sv. Nikola zaštitnik i djece, tom prigodom su na brodu bili i učenici Prometno-tehničke škole.

– Ne postoji mjesto na obali gdje nema crkvice ili nekog oblika štovanja svetog Nikole, a na ovaj način se odaje i počast svim pomorcima jer mi smo pomorska zemlja. Svima čestitam ovaj blagdan i nadam se da ćemo ga iduće godine provesti u nešto drugačijim uvjetima jer smo zbog svih ovih događanja oko epidemije ograničili okupljanje– kazao je župan Jelić.

Milko Kronja istaknuo je važnost čuvanja tradicije te se osvrnuo i na aktualnu situaciju u svijetu pomorstva.

– Pomorci koji imaju kraće ugovore od četiri do šest tjedana na brodovima za opskrbu platformi, ako kojim slučajem moraju putovati iz Brazila ili iz dalekog istoka to je – ajme majko. Dakle, bolje prolaze oni koji imaju govore na šest ili sedam mjeseci. Došlo je do porasta brodskih vozarina, a samim time i do mogućeg porasta plaća pomorcima. Neke su to kompanije napravile, a neke nisu, ali će to morati napraviti u budućnosti ako žele zadržati pomorce jer jedino što je dobro u svemu ovom je da pomorci danas mogu birati gdje će se ukrcati – zaključio je Kronja.

Inače, prvo polaganje vijenaca u more Sindikata pomoraca bilo je u prosincu 1995. godine, a prijašnjih godina običaj je bio isploviti kroz kanal između Jadrije i Zlarina što ove godine nije bilo moguće zbog poštivanja epidemioloških mjera.


Pratite nas i na društvenim mrežama: