Više

  Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje

  FOTO/VIDEO Obilježavanje 31. obljetnice i Spomendana Rujanskog rata na Velikog Glavi

   

  31. obljetnica Spomendana Rujanskog rata obilježena je danas na Velikoj Glavi gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a zatim je služena sveta misa u Dubravicama, nakon kojeg je organiziran zajednički objed ispod maslina.

  Svake godine u rujnu, prigodnim događanjima u našoj županiji, od zaborava čuvamo uspomenu na rujanski ratni podvig kada su, oslobođenjem Šibenskog mosta i odbacivanjem agresorske JNA, hrvatski branitelji osujetili plan agresora da Hrvatsku podijeli na dva dijela.

  Rujanski ratni podvig bio je prekretnica Domovinskog rata i njime su stvoreni uvjeti za konačno oslobođenje zemlje.

  Šibensko-kninska županija je, kao i dosadašnjih godina, koordinator programa obilježavanja nastalog u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te gradovima Šibenikom, Vodicama, Skradinom i Drnišom te općinama Unešić i Rogoznica.

  Kao i svake godine, program obilježavanja započinje druge nedjelje u rujnu, Danom sjećanja na poginule hrvatske branitelje u skradinskom zaleđu.

  U petak 16. rujna, s početkom u 9 sati, u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku, bit će održana javna tribina na temu Spomen područje vojne povijesti Ruža hrvatska Žirje, jučer, danas, sutra. Istoga dana, u 19.13 sati, u suradnji sa šibenskim Funcutima, Udruga ‘Ruža hrvatska Žirje’ priprema bakljadu koja će se održati istovremeno na tri mjesta: na Šibenskom mostu, na brdu Smričnjak i na poziciji Južne topničke bitnice Žirje.

  U Vodicama se istoga dana, održava tradicionalna manifestacija ‘Srcem protiv čelika’, koja započinje rekreativnom biciklističkom vožnjom, a nastavlja se mimohodom i komemoracijom kod spomenika hrvatskim braniteljima, na Trgu mučenika, gdje će biti prikazan film Šime Strikomana ‘Vodice, Šibenik 91/92’. Potom je predviđen prigodni kulturno-zabavni program.

  U subotu 17. rujna 2022. pripadnici braniteljske populacije, zajedno s predstavnicima Županije, gradova i općina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će počast poginulim hrvatskim braniteljima; na Šibenskom mostu u 9.30 sati; u Mandalini u 10.30 sati te u Rogoznici u 16 sati.

  U 17 sati u Zečevu započinje organizirani obilazak položaja, nakon čega slijedi prigodni zabavni program.

  S početkom u 17.30 sati, na nogometnom igralištu u Zablaću, igrat će se nogometna utakmica između HNK Veterani113. i HNK Veterani policije.

  U utorak, 20. rujna, u 17 sati predstavnici braniteljskih udruga, Županije, gradova i općina položit će vijence kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Unešiću, a potom i u Pakovu Selu.

  U 19 sati, u katedrali sv. Jakova u Šibeniku, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić predvodit će svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i ratnog biskupa Srećka Badurinu.

  U srijedu 21. rujna, u organizaciji šibenske Gimnazije Antuna Vrančića u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održat će se tribina ‘Rujanski rat 1991.’.

  Središnja svečanost obilježavanja 31. obljetnice i Spomendana Rujanskog rata održat će se u četvrtak, 22. rujna.

  Svečanost započinje u 17 sati, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, a nastavlja se komemoracijom kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.

  Po završetku komemoracije, u 18 sati, započinje mimohod branitelja, ulicama grada prema šibenskoj rivi, gdje će na Trgu Pavla Šubića I. biti održan prigodni kulturno-zabavni program. S detaljima programa središnje svečanosti obilježavanja, javnost će putem medija biti upoznata nekoliko dana uoči središnje svečanosti.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Za vikend u Skradinu i kanjonu Čikole 2....

  Trail 5, 12.5 i 24 km, natjecanje u sportskom penjanju, SUP-u, kajakingu te nova disciplina - MTB utrka od 15 i 34 km očekuju...

  Carević: ‘Ovo je bila naša najbolja utakmica, molim...

  Na Šubićevcu itekako imaju za čim žaliti nakon domaćeg remija s Dugopoljem. Šibenik je potpuno dominirao u dalmatinskom derbiju, a na kraju je morao...

  FOTO Važnost zablaćkih solana kao i flora na...

  Na području Zablaća odnosno Velikih i Malih Solina, postavljene tri info table koje opisuju ekonomsku povijest i stratešku važnost solana te značaj tih jezera...

  NAJNOVIJE

  Za vikend u Skradinu i kanjonu Čikole 2. Dalmatia Šibenik Outdoor festival

  Trail 5, 12.5 i 24 km, natjecanje u sportskom penjanju, SUP-u, kajakingu te nova disciplina - MTB utrka od 15 i 34 km očekuju...

  Carević: ‘Ovo je bila naša najbolja utakmica, molim vas za podršku ovim momcima, prvi smo, tamo ćemo biti i na kraju’

  Na Šubićevcu itekako imaju za čim žaliti nakon domaćeg remija s Dugopoljem. Šibenik je potpuno dominirao u dalmatinskom derbiju, a na kraju je morao...

  FOTO Važnost zablaćkih solana kao i flora na info tablama

  Na području Zablaća odnosno Velikih i Malih Solina, postavljene tri info table koje opisuju ekonomsku povijest i stratešku važnost solana te značaj tih jezera...