'Prije izlaska na more provjerite vremensku prognozu'

FOTO /VIDEO Jak vjetar, neiskustvo i neodgovorno ponašanje: Spašavali nasukane s Kornata i ozlijeđenog nautičara kod Žirja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zbog pogoršanja vremenskih uvjeta na moru, neiskustva i neodgovornog ponašanja nautičara, tijekom jučerašnjeg dana, 7. listopada, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka i lučke kapetanije zaprimile su više poziva u pomoć.

MAYDAY poziv s jedrilice koja je ostala bez pogona zbog zapetljaja konopa ili mreže u brodski vijak zaprimljen je u 8.40 sati. Jedrilica se nalazila blizu uvale Opat na Kornatima, a na njoj su se nalazile dvije strane državljanke koje su plovilo iznajmile od charter tvrtke. Ribarica je oslobodila jedrilicu te ih je teglila na sigurno mjesto u uvali Opat.

Lučka kapetanija Zadar zaprimila je u 12.05 sati informaciju o brodici koja se nasukala blizu grupe otočića Tri Sestrice. Uslijed prodora mora brodica je tonula te se tražila hitna evakuacija. Na brodici se nalazilo sedam stranih državljana. Brodica Lučke kapetanije Zadar na lokaciju je došla u 12.35 sati te je počeo prekrcaj posade s nasukane brodice. Desetak minuta kasnije na mjesto nesreće došlo je i plovilo Pomorske policije, a brodica lučke kapetanije prevezla je unesrećene prema Zadru gdje je ustanovljeno kako među njima nema ozlijeđenih. Charter tvrtka će poslati svoje plovilo kako bi nasukanu brodicu oteglili na sigurno mjesto. Na mjestu nesreće nema onečišćenja mora, a daljnji očevid događaja provest će Lučka kapetanija Zadar.

Također, u 15.35 sati zaprimljen je još jedan MAYDAY poziv kod otočića Čavlin koji se nalazi jugozapadno od otoka Murtera. Zatražen je hitni medicinski prijevoz za ozlijeđenog člana posade te spašavanje uslijed lošeg vremena. Na jedrilici se nalazilo troje stranih državljana koji nisu mogli spustiti jedra, a korištenjem motornog nisu uspjeli dobro upravljati jedrilicom. Prema mjestu događaja isplovilo je plovilo lučke kapetanije M/B ‘Šibenik’ i plovilo charter tvrtke koja je jedrilicu dala u najam. Unesrećene su pronašli kod uvale Tratinska na otoku Žirje gdje su ozlijeđenu osobu prekrcali na svoje plovilo i prevezli je do Šibenika gdje ga je preuzelo vozilo hitne medicinske pomoći, a jedrilica je privezana za plutaču u uvali Tratinska gdje će ostati do smirivanja vremena.

Apeliramo  na sve nautičare da prije izlaska na more poslušaju vremensku prognozu za pomorce/nautičare na VHF kanalima i da se o vremenskoj prognozi informiraju na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda – poručili su iz Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.