Dub je dub sve ostalo su samo hrastovi

FOTO Stoljetni dub u Sitnom stradao u jakom nevremenu: ‘Provodili smo sate u njegovoj ladovini pivajući ojkavicu’

Stoljetni hrast, odnosno dub na legendarnim Barovinama u Sitnom stradao je u nevremenu s 4. na 5. kolovoza. Pod njim su se sastajale i stasale brojne generacije sela i šire te kako kažu mještani, družili se čuvajući blago, igrajući nogomet, pjevaći i plešući kolo. Nažalost, priroda je nemilosrdna te nakon tog nemilog događaja Barovine bez duba neće biti iste.

– Koliko smo samo sati proveli u njegovoj ladovini, zapivali ojkavice i partija baluna bacili pokraj njega. Šteta, bija je simbol Barovina – komentirao je mještanin Ante Lučić.

Proteklih nekoliko godina Sitnjani su se skupljali ‘poda dubon’ kako oni kažu te bi slavili Dan sela uz tradicionalne igre poput potezanja konopa, kamena s ramena, skakanja u vreći uz nezaobilazan nogomet nakon kojeg bi dub pružao prijeko potrebnu hladovinu.

– Od kad ja pamtim dub je izgledao tako i nije mi poznato tko ga je zasadio. Brojne uspomene me vežu za to mjesto – priča nam 82-godišnja baka Cvita.

Tužan je to prizor za sve mještane ili barem za one s dušom, ali uz optimizam za kraj kako će narasti nove grane za neke buduće generacije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.