FOTO Stara škola u Laškovici uz 7 milijuna kuna pretvorena u polazišnu točku za aktivan obilazak NP Krka

Novi centar za posjetitelje Nacionalnog parka Krka vrijedan 7,2 milijuna kuna, svečano je danas otvoren u Laškovici kao polazišna točka za aktivan obilazak Parka. Na svečanosti otvaranja novih prostorija nekadašnje škole, uz ravnatelja NP Krka Krešimira Šakića, šibensko-kninskog župana Gorana Pauka i gradonačelnika Skradina Antonija Brajkovića, prisustvovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

– Investicijom od 7 milijuna kuna jedan od donedavno zapuštenih objekata priveli smo funkciji. Posjetiteljski centar u Laškovici ima dvostruku ulogu. S jedne strane predstavlja početak reorganizacije cijelog sistema posjećivanja Roškog slapa na kojem osjećamo sve veći posjetiteljski pritisak i moramo napraviti reorganizaciju po tom pitanju, dok bi s druge strane Posjetiteljski centar trebao postati jezgra razvoja novog posjetiteljskog proizvoda na koji će se NP Krka nastojati fokusirati želeći približiti Park posjetiteljima koji žele aktivno boraviti u prirodi, pješačiti, voziti bicikl, trčati… – istaknuo je danas ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.

_MG_5583

Novi centar posjetiteljima će biti mjesto za odmor, informiranje i planiranje obilaska parka. U njemu se nalaze recepcije, bife, suvenirnica, uredski i skladišni prostor, kao i vanjski sanitarni čvor. Uređena je i opremljena dvorana sa 60 sjedećih mjesta u kojoj je za tu prigodu postavljena izložba ‘Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča’.

– Prije više od 50 godina na ovom je mjestu otvorena škola i taj je objekt tadad odisao duhom tog vremena. Danas svečano otvaramo objekt koji je rezultat društveno ekonomske transformacije i snažno doprinosi razvoju ovog kraja i nosi poruku optimizma, nade i nove šanse razvoja za ljude koji ovdje žive – poručio je skradinski gradonačelnik Antonijo Brajković.

_MG_5586

Posjetiteljski centar zamišljen je i kao polazišna točka za aktivan obilazak Parka kroz 29 kilometara uređenih pješačkih staza i 470 kilometara biciklističkih staza koje će uskoro biti predstavljene ljubiteljima uživanja u prirodi na dva kotača.

– Projekt sanacije i uređenja Laškovice u cijelosti je financiran sredstvima Javne ustanove NP Krka i jamstvo je povećanja posjeta na području srednjeg i gornjeg toka Krke, što je i cilj Nacionalnog parka. Republika Hrvatska ima sreću da je danas preko 36 posto našeg teritorija zaštićeno mrežom Natura, a dobar dio obalnog područja također je pod Natura 2000 područjem, čime se svrstavamo u sam vrh zaštićenih područja Europe. U svoj toj prirodi NP Krka je poseban biser i to pokazuju posjete i interes ljudi sa svih strana svijeta, i siguran sam da kroz projekt Laškovica, sutra kroz Lozovac i prekosutra kroz ‘Nepoznatu Krku’, Nacionalni park širi potencijal i razvija se, što osigurava pozitivne efekte na stanovništvo, okolna mjesta i gradova – riječi su ministra Ćorića.

_MG_5606

Župan Pauk poručio je kako je realizacijom tog projekta uprava NP Krka još jednom potvrdila da održivo gospodari područjem Nacionalnog parka.

– Veseli nas i činjenica što se i drugi projekti rješavaju planiranom dinamikom, a sve kako bi se sačuvala priroda i istovremeno povećala kvaliteta doživljaja posjetitelja ovog jedinstvenog područja – zaključio je Pauk.

_MG_5595
_MG_5537 _MG_5544 _MG_5553 _MG_5563 _MG_5581 _MG_5626 _MG_5631

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.