38. FBI NAA Retrainer konferencija

FOTO Šibenik domaćin godišnje konferencije polaznika FBI akademijeFoto: MUP
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otvorio je danas godišnju konferenciju polaznika FBI Nacionalne akademije koja se pod nazivom ‘Nove perpektive u provedbi zakona: Suočavanje s kriminalitetom u doba pandemije i jačanja kriminalnih aktivnosti’ održava u Šibeniku.

– Dopustite mi da ovogodišnju konferenciju proglasim otvorenom te ujedno odam priznanje svima od 145 nacionalnih delegata – polaznika programa Nacionalne FBI akademije koji su uspješno završili ovo izazovno i poticajno dvomjesečno obrazovanje, i to na jednoj od globalno najprestižnijih i najprepoznatljivijih institucija u području provedbe zakona. Od 12 policijskih službenika hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova koji su završili ovaj program, 9 ih se još uvijek nalazi u sustavu te daju upečatljiv doprinos na svojim radnim mjestima od kojih su neka i rukovodeća, i to upravo primjenjujući znanja i vještine koje su stekli pohađanjem programa FBI akademije. Ta znanja i iskustva osim što doprinose jačanju strateških i partnerskih odnosa imaju multiplikativne učinke i na suradnju naših stručnjaka što svakako želimo nastaviti i dodatno učvrstiti  kroz daljnje obuke hrvatskih policijskih službenika u programu FBI Akademije – kazao je Božinović.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova uz ministra Božinovića, svečanom otvorenju nazočili su državna tajnica za međunarodne i europske poslove Terezija Gras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Mario Kovač te voditeljica Službe za stratešku međunarodnu policijsku suradnju, ujedno i predsjednica Europske udruge FBI NAA Vlatka Vulić Petković, rukovoditelji ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije te mnogi drugi.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina smatra kako je održavanje ovako važne konferencije veliko priznanje za hrvatsku policiju ali i samu Republiku Hrvatsku i samo još jedan dodatni dokaz iznimne suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država odnosno partnerskih policijskih organizacija.

Dobrodošlicu na 38. FBI NAA Retrainer konferenciju putem video poziva poželio je i predsjednik udruženja FBI-eve akademije Ken Truver.

– Veoma sam razočaran što ne mogu biti s vama u predivnom Šibeniku. Jako sam zahvalan organizacijskom odboru i vašem izvršnom odboru. Želim vam uspješan trening i uspješan tjedan, molim vas budite sigurni i uživajte u društvu vaših kolega – kazao je Ken Truver dok se izvršni direktor Howard M. Cook osvrnuo na program konferencije, odnosno teme o kojima će sudionici tijekom narednih dana razmjenjivati mišljenja i iskustva.

Svakako treba naglasiti kako na ovogodišnjoj konferenciji uz predstavnike samog FBI-ja i američkog Terrorist Screening Centra, sudjeluje oko 200 predstavnika nacionalnih policija kako bi razmijenili iskustva te vlastite poglede i pristupe u suočavanju s današnjim globalnim sigurnosnim izazovima.

 

Iako je pandemija bolesti COVID-19 prvenstveno izazvala zdravstvenu krizu, pokazalo se da ima značajan i potencijalno dugotrajan utjecaj na ozbiljni i organizirani kriminal i terorizam u cijelom svijetu. Organizirane kriminalne skupine beskrupulozno iskorištavaju strah i zbunjenost ljudi u ovakvim okolnostima, a kako se tijela za provedbu zakona suočavaju s takvim vrstama kriminala i kako preventivno djelovati da bi zaštitili naše građane, jedna je od ključnih tema ovogodišnje konferencije.

S obzirom da Republika Hrvatska upravlja najduljom kopnenom vanjskom granicom Europske unije i to na migracijskom pravcu kojemu gravitiraju migranti iz središnje Azije i s Bliskog istoka, teme koje su posebno relevantne za Hrvatsku, ali i za cijelu Europsku uniju kao i Sjedinjene Američke Države su nezakonite migracije i upravljanje vanjskim granicama.

Na ovogodišnjem FBI Retrainer programu riječi će biti i o suzbijanju trgovine drogom te o ulozi balkanskog kartela. U tome istaknutu ulogu ima suradnja koju Republika Hrvatska ostvaruje s Uredom DEA-e u Zagrebu i Europolom.

Inače, ‘FBI NAA Retrainer’ se na europskoj razini održava jednom godišnje, tradicionalno treći tjedan u mjesecu rujnu u trajanju od pet dana, a na ovogodišnju konferenciju odazvali su se delegati iz 46 različitih zemalja.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.