FOTO Rezultat dugogodišnje plodne suradnje: Nijemci u Berlinu dali priznanje Kostaniću zbog izvrsne prevencije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske, dobio je danas u Berlinu posebno priznanje za suradnju hrvatske i njemačke policije po pitanju prevencije kriminaliteta zbog višegodišnje dobre suradnje. Kostaniću je prestižno priznanje uručeno na Danima njemačke prevencije na prijedlog koordinatora njemačke policije po pitanju prevencije kriminaliteta, Joachima Schneidera, a s čime su se složili i visoki predstavnici Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke, Andreas Backhoff i Dieter Balcarek.

Kostanić je, inače, u Berlinu gdje sudjeluje na 24. Danima njemačke prevencije s temom ‘Prevencija i osnaživanje demokracije’ sa svrhom prikazivanja važnosti provođenja preventivnih aktivnosti od strane svih društvenih tijela i organizacija.

– Zahvaljum se na dodijeljenoj počasti – zahvalnici, koja mi puno znači kao potvrda za sav uloženi trud po pitanju razvijanja i širenja suradnje hrvatske i njemačke policije u području prevencije kriminaliteta. Ova zahvalnica je zapravo priznanje hrvatskoj policiji na uloženom trudu u prihvaćanju znanja i iskustva njemačke policije i njihovoj podršci u segmentu rada prevencije kriminaliteta i svih drugih oblika prevencije i davanja značaja važnosti provođenja preventivnih aktivnosti kako policije, tako i svih drugih segmenata društva – istaknuo je Kostanić u svom govoru.

Uspješna suradnja i partnerski odnos dvaju policija, kroz koji se sustavno razvijala i osnaživala hrvatska policija na svim područjima, bilo da je riječ o interventnoj policiji, kriminalističkoj policiji i temeljnoj policiji, kao i jačanje kapaciteta policije u području prevencije kriminaliteta, se intezivira i nastavlja dalje jačati i na saveznoj razini, ali i na razini pojedinih država.

– Svake godine velik broj njemačkih državljana posjećuje Hrvatsku kao jednu od omiljenih turističkih destinacija, dok su hrvatski državljani u Njemačkoj već tradicionalno dobro integrirani i koje povijesne veze su i danas vrlo jake. Ta čvrsta poveznica između naših ljudi i država kroz povijest je dobra osnova na kojem možemo graditi naše daljnje partnerstvo. Sigurnosni izazovi današnjice su uglavnom transnacionalnog karaktera i na njih se može odgovoriti samo suradnjom između država i njihovih institucija, još intenzivnijom razmjenom informacija, iskustava i transfera znanja, te sudjelovanja u zajedničkim projektima i suradnji po svim sigurnosnim pitanjima, a sve u interesu što veće sigurnosti građana Njemačke i Hrvatske i Europske unije u cjelini – poručio je Kostanić.

Podsjetimo, prema planu suradnje između Ministarstva unutarnjih poslova savezne pokrajine Baden – Wurttemberg i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske predviđena je intenzivna suradnja u području prevencije kriminaliteta. Upravo PU šibensko-kninska sudjeluje u tim programima, a Nijemci su u nekoliko navrata bili u Šibeniku u radnim posjetima, kao što je i Kostanić sa suradnicima bio u Njemačkoj.

Prevencija je tema međunarodnog skupa policajaca u Šibeniku. Po uzoru na Nijemce mogli bi graditi parkinge za žene

Suradnja hrvatske i njemačke policije traje punih 18 godina, a nedavno su se priključile i policije Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Kako naglašava prvi čovjek šibenske policije, uspješna suradnja njemačke i hrvatske policije bit će nastavljena i u budućnosti, a njemački kolege će i dalje pomagati hrvatskim u razvoju i izgradnji sustava prevencije kriminaliteta.

Prevencija kriminaliteta jedan je od ključnih strateških prioriteta PU šibensko-kninske i uz pomoć njemačke policije, preventivne aktivnosti hrvatske policije postale su prepoznate i prihvaćene od šire javnosti, kako u Republici Hrvatskoj, tako i na razini cijele Europske unije, više puta je napominjao šef šibenske policije. Također je značajno unaprijeđen policijski rad po pitanju različitih oblika prevencije te provođenju edukativno-preventivnih akcija, projekata i programa, a posebice se to odnosi na razvoj sustava prevencije kroz različite oblike preventivnog rada policije s građanima – u smislu kvalitetnije komunikacije i interakcije s građanima, stvaranju i izgradnji njihovog sigurnog okruženja, povećanja subjektivnog osjećaja sigurnosti građana i osnaživanja njihovog samozaštitnog ponašanja.

Policija i umjetnici zajedno u borbi protiv zla: U Prevarenima su ‘zlatnim Šibenčanima’ pokazani trikovi varalica


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.